Faktaboks

Telde
Uttale
tˈelde

Kirken San Juan Batista.

.
Lisens: fri

Telde er en by i Spania (Kanariøyene). Den er Gran Canarias nest største by, beliggende på kystsletta cirka 15 kilometer sør for Las Palmas, og hadde 123 265 innbyggere i 2018, fordelt på et areal på 102,4 kvadratkilometer. Telde grenser til Las Palmas i nord, Ingenio i sør, Valsequillo i vest og Santa Brígida i nordvest. Byen har æren av å ha vært den første religiøse hovedstaden på de kanariske øyene. Derfor en den også kjent som faycanens by.

Telde består egentlig av tre bydeler: San Juan, San Francisko og San Gregorio. De to førstnevnte er de historiske bydelene, mens den tredje er handelsbyen. I San Juan finner man blant annet byens hovedkirke, San Juan Batista (døperen Johannes' kirke), som ser likedan ut i dag som på begynnelsen av 1700-tallet. Her finnes også en bygning fra cirka 1490 som opprinnelig var et kapell i gotisk stil – San Pedro Mártir. Nå tjener bygningen bare som utstillingslokale. Byen er langt mer interessant å utforske enn man skulle tro ut fra det man ser når man kjører gjennom den på hovedveien mellom Las Palmas og det sydende ferielivet lenger sør på øya.

Næringslivet i byen er meget allsidig, men handel er viktigste næring. I omegnen også en betydelig jordbruksvirksomhet, særlig med dyrking av bananer og tomater. Mineralske kilder ved Las Salinetas. Nær byen er det gjort rike funn etter Kanariøyenes urinnvånere. Gran Canaria internasjonale lufthavn ligger i Telde, delvis på grensen mot Ingenio.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg