Fuerteventura

Beliggenhet.
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Kart over Fuerteventura.

.
Lisens: fri

Fuerteventura: Playa Barca.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Fuerteventura, spansk øy, en av Kanariøyene, tilhørende provinsen Las Palmas; 1660 km². med 106 930 innbyggere (2014). Hovedby: Puerto del Rosario.

Faktaboks

Uttale
fuerteventˈura

Fuerteventura er i areal den nest største kanariske øya, beliggende bare 97 km fra Afrikas kyst. Geologisk er Fuerteventura den eldste av øyene. Den ble dannet ved et vulkanutbrudd for omkring 20 millioner år siden. I det lange tidsrommet siden er den blitt kraftig erodert av vær og vind. Vinden har dessuten fraktet store mengder ørkensand fra Sahara, noe som har ført til at øya som helhet har mer preg av ørken enn noen av de andre kanariske øyene. Øya er relativt flat men med noen høyere fjellpartier i nord, på midten og helt i sør. Høyeste punkt er Pico de Zarza (807 moh.) i fjellmassivet Jandia helt i sør.

Klimaet er tørrere og varmere enn på noen av de andre øyene. Den naturlige planteveksten er sparsom og sterkt endemisk på grunn av de spesielle klimatiske betingelsene. Dyrelivet er også sparsomt, bortsett fra det store utvalget av fuglearter, hvorav mange er trekkfugler. Jordbruket er mindre utviklet enn på de andre Kanariøyene, med litt husdyrhold, hovedsakelig geit, som det skal være 80 000 av. Også en del dyrking av frukt og grønnsaker, samt korn. Turistnæringen har i senere år økt mye og er i dag den viktigste næringen. Øya er kjent for sine lange, gode sandstrender. Surfing er en populær aktivitet for turistene.

Grunnlaget for den sterkt økende turisttrafikken er øyas flyplass som ligger ca. 6 km sør for Puerto del Rosario. Både hovedbyen Puerto del Rosario og feriebyen Corralejo er dessuten travle havnebyer.

Fuerteventuras 6 kommuner (municipios):

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg