Løren

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Løren, bolig- og forretningsstrøk i Oslo, bydel Grünerløkka og bydel Bjerke, navn etter en tidligere gård. Løren er området mellom Hasle og Refstad og mellom Sinsen og Økern. Dette var et gammelt jordbruksområde, noe industri fra slutten av 1800-tallet, større utbygging fra 1930-årene. Eldre bedrifter i strøket har vært Fellesslakteriet (1911), med eget boligkompleks, Oslo Samvirkelag (bakeri fra 1933), Peter Møllers fabrikk (til Løren 1938). Løren skole ble opprettet 1891; ny skole innviet 2005. Idrettsanlegg med kunstisbane og friareal mot Refstad. Utbyggingen på området til den gamle militærleiren startet 2004.

Lørenbyen, boligområde, utbygd av Selvaag fra 2004 med boligblokker og lokaler for næringsvirksomhet. Her er det bygd en helt ny bydel med ca. 1600 boliger. På området til den tidligere Løren leir er det anlagt park med skulpturer med tilknytning til Peer Gynt (Peer Gynt skulpturpark). Flere bygninger fra militærleiren er bevart og gitt ny bruk som barnehage og kulturhus (Kanonhallen).

Lørentunnelen på Ring 3 (Store Ringvei) sto ferdig 2013 og leder gjennomgangstrafikken under området. I 2016 åpnet Løren stasjon på t-banenettet; Lørenbanen knytter Grorudbanen sammen med T-baneringen ved Sinsen stasjon.

Løren leir var en tidligere militærleir. På dette store området ble Norma Projektilfabrik A/S anlagt i 1912, den produserte alle slags mantlede geværprosjektiler og ladd ammunisjon, og hadde kontrakt med Forsvaret fra 1916. I 1941 ble den rekvirert av tyskerne og deretter utvidet, slik at den under krigen ble hovedverksted for tyskernes produksjon og vedlikehold av artilleri og lettere våpen i Norge. Kanonhallen ble tegnet av tyske arkitekter i Berlin og bygd av sovjetiske krigsfanger under elendige forhold. Etter krigen ble området overtatt av det norske Forsvaret til bruk for Hærens våpentekniske korps. Fra 1970 var leiren brukt av Hærens forsyningskommando (HFK), som til slutten av 1990-årene drev laboratorier og tekstil- og næringsmiddelavdeling her. I 1996 vedtok Stortinget at HFK skulle flytte til Kolsås, og i 2001 flyttet den siste militære virksomheten ut.

Navnet kommer av norrønt leirr, leire, og vin, naturlig eng. Løren gård nevnes første gang 1370, den er nå revet.

Kart

Løren
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg