Gaza by

2007.
Av .

Artikkelstart

Gaza by er en by i nordre del av Gaza, Palestina. Den har 583 000 innbyggere (2016) når befolkningen i flyktningleir ikke er medregnet. Dette gjør Gaza by til den største byen i de palestinske områdene.

Faktaboks

Også kjent som
arabisk Ghazzah

Som de fleste store palestinske byer huser også Gaza by flyktningleiere drevet av UNRWA. Nord-Øst i byen ligger Jabalia som er den største flyktningleieren i Gaza, og ved kysten i vest ligger Beach Camp. Begge disse to ble opprettet som et resultat av krigen i 1948. Jabalia huser i dag omkring 120 000 flyktninger, mens Beach Camp huser 84 000.

Gaza by har jordbruksrelatert industri, håndverksvirksomhet, småhandel og litt tekstilindustri dominerer byens næringsliv. Byen har to universiteter.

Gaza er rik på ruiner og levninger av byggverk ødelagt av kriger eller forfalt på annen måte. Den eldste delen av den gresk-ortodokse kirken er fra cirka 425. Flere moskeer er fra den første tiden etter den arabiske erobringen i 637 etter vår tidsregning. Dagens bebyggelse har et egyptisk-arabisk preg.

Historikk

Byen Gaza har hatt permanent bosetting fra før 3000 år fvt. Den var i eldre tid, og helt frem til 1100 evt., en viktig handelsby på grunn av sin beliggenhet ved Middelhavet.

Den var endestasjon for handelskaravanene over Den arabiske halvøy, og over land videre nordover gjennom Palestina, eller sørvestover mot Egypt.

Byens beliggenhet ved ferdselsåren mellom Afrika og Asia har i hele dens historie gjort Gaza til et strategisk brohode og krigsskueplass i alle de kriger som er blitt utkjempet mellom forskjellige statsdannelser og folkegrupper i Midtøsten-regionen, og mot erobrere utenfra.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg