Gaza by i nordre del av Gazastripen, Palestina. Har 583 000 innbyggere (2016), befolkningen i flyktningleir ikke medregnet. Dette gjør Gaza by til den største byen i de palestinske områdene.

Jordbruksrelatert industri, håndverksvirksomhet, småhandel og litt tekstilindustri dominerer byens næringsliv. Gaza by har to universiteter.

Gaza er rik på ruiner og levninger av byggverk ødelagt av kriger eller forfalt på annen måte. Den eldste delen av den gresk-ortodokse kirken er fra cirka 425. Flere moskeer er fra den første tiden etter den arabiske erobringen i 637 etter vår tidsregning. Dagens bebyggelse har et egyptisk-arabisk preg.

Byen Gaza har hatt permanent bosetting fra før 3000 år før vår tidsregning. Den var i eldre tid, og helt frem til 1100 evt., en viktig handelsby på grunn av sin beliggenhet ved Middelhavet.

Den var endestasjon for handelskaravanene over Den arabiske halvøy, og over land videre nordover gjennom Palestina, eller sørvestover mot Egypt.

Byens beliggenhet ved ferdselsåren mellom Afrika og Asia har i hele dens historie gjort Gaza til et strategisk brohode og krigsskueplass i alle de kriger som er blitt utkjempet mellom forskjellige statsdannelser og folkegrupper i Midtøsten-regionen, og mot erobrere utenfra.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.