Etterstad

Etterstad.

Artikkelstart

Etterstad, boligstrøk i Oslo, bydel Gamle Oslo, mellom Loelvdalen og Strømsveien. Strøket ble innlemmet i byen 1946. Den første boligblokken ble reist alt i 1931; OBOS' første prosjekt. Sist i 1940-årene storstilt boligutbygging med blokker og høyhus.

Historikk. Etterstadsletta ble 1795–1881 benyttet som ekserserplass for Hæren, som her hadde sine årlige øvelser for avdelinger fra byens omland. Kong Karl Johan sammenkalte svenske og norske tropper, 6000 mann, til den såkalte «lystleir» på Etterstad i 1821 for å demonstrere sin misnøye med Stortingets behandling av gjeldsoppgjøret med Danmark.

Kolonihage ble anlagt her i 1908. I 1910 holdt den svenske flypioneren friherre Carl Cederström flyoppvisning på Etterstadsletta. Her var også en travbane som ble brukt før Bjerkebanen stod ferdig 1928.

Under den annen verdenskrig var det en brakkeleir for Wehrmacht, samt en fangeleir for sovjetrussiske krigsfanger på Etterstadsletta. Militærleiren lå nordøst på sletta, fangeleiren i sørvest, i nærheten av der Helsfyr T-banestasjon er nå. Krigsfangene ble brukt til ulike typer arbeid, bl.a lasting og lossing på havna. Brakkeleirene ble revet i årene etter krigen. Etterstad hadde sporveisforbindelse til 1967; 1926–37 var det omstigning mellom forstadsbanen Østensjøbanen og bytrikken på Etterstad.

Boligutbyggingen. Det var bygningsarbeidernes selskap, Bygningsarbeidernes boligproduksjon, som bygde det første bygget som OBOS overtok 1931. Med sine mange leiligheter og moderne standard vakte det oppsikt i samtiden. Det lå den gang i Aker kommune. Etter at Etterstad ble innlemmet i Oslo 1946 startet utbyggingen av boliger i området. Brakkene som stod igjen etter krigen ble en tid brukt til innkvartering av husville. Den store utbyggingen med blokker og høyhus kom i gang fra rundt 1950. Veien Etterstadsletta er lagt som en ringvei med stikkveier inn mot et parkdrag som går nordøst–sørvest i området. Terrasseblokkbebyggelse fra midten av 1980-årene.

Navnet kommer av norrønt Eitilsstaðir, sammensatt av mannsnavnet Eitill, og stað.

Kart

Etterstad
Av /Statens kartverk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg