Faktaboks

Fulda
Uttale
fˈulda
Fulda

Fulda i fugleperspektiv, med domkirken og byslottet (Stadtschloss) midt i bildet. Jernbanestasjonen i øvre bildekant.

Fulda er en by i delstaten Hessen i Tyskland. Byen ligger 120 kilometer sørvest for landets geografiske midtpunkt. Elven ved samme navn renner like vest for bysentrumet. Fulda ligger 257 meter over havet og har 55 619 innbyggere (februar 2024). Med et flateinnhold på 1 380 km2 gir det en befolkningstetthet på 40,3 innbyggere per kvadratkilometer. Byen er katolsk bispesete og omgitt av flere kloster av stor historisk betydning.

Bybilde

Fulda Dom
Gamlebyens mange bevarte byggverk fra barokken, blant dem domkirken Sankt Salvator, har gitt Fulda ry som barokkby.

Fulda markedsfører seg som barokkby, noe som skyldes praktbyggene i gamlebyen. Fremst av disse er domkirken Sankt Salvator, der krypten med den hellige Bonifatius' grav befinner seg. Både domkirken og andre fremtredende historiske bygg er utformet av Johann Dientzenhofer (1663–1726). Byslottet, som var residens for fyrstabbedene og fyrstbiskopene, var opprinnelig en borg og senere et renessanseslott, før Dientzenhofer fikk bygget det om i barokk stil.

Andre sentrale byggverk er det hovedsakelig romanske Michaelskapellet, den sengotiske Severikirken, det gamle rådhuset med gotiske tårn og kunstferdig bindingsverk, samt universitetet, som var i drift fra 1734 til 1803. Fulda har også en delvis bevart middelaldersk bymur.

Næringsliv

Tjenesteytende sektor øker i betydning, men det er fortsatt vareproduksjon som bærer Fuldas økonomi. De viktigste industriområdene er produksjon av tekstiler, maskiner, dekk, maling og næringsmidler.

Historie

Fulda vokste frem omkring et benediktinerkloster som Bonifatius grunnla i 744. Ved hjelp av kongelige og pavelige privilegier fikk klosteret innen kort tid en særskilt stilling, og ble et hovedstøttepunkt for misjonen i Tyskland og et viktig kultursentrum. Fulda fikk byrettigheter i 1157. Abbedene var riksfyrster fra 1170 og fyrstbiskoper fra 1753.

I 1803 ble stiftet sekularisert og universitetet avviklet. Etter noen ustabile år kom Fulda under Hessen-Kassel i 1815. Hele området ble underlagt Preussen i 1866. Flere bombeangrep mot slutten av andre verdenskrig forvoldte stor skade på byen. I 1980, to år etter sin inntreden som pave, holdt Johannes Paul 2 en åpen gudstjeneste på domkirkeplassen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg