Faktaboks

Fredrik den vakre

Fredrik den smukke, Fredrik av Habsburg, Fredrik av Østerrike

tysk Friedrich der Schöne

engelsk Frederick the Fair

Født
1289, Wien, Det tysk-romerske riket (nå Østerrike)
Død
13. januar 1330, Gutenstein, Det tysk-romerske riket (nå i Østerrike)
Fredrik den vakres segl
Fredrik den vakre
Fredrik den vakre, gravering fra ca. 1640.
Av .

Fredrik «den vakre» var hertug av Østerrike og Steiermark fra 1308, og tysk konge fra 1314 til sin død. Etter keiser Henrik 7.s død i 1313 ble Fredrik året etter valgt til tysk konge, men det ble også hans bayerske fetter og rival, hertug Ludvig. Dermed begynte en maktkamp som kom til å prege hele Fredriks regjeringstid, bortsett fra en kort periode i årene 1325–1327, da de to delte på makten i riket.

Fredriks håp om å kunne utøve reell makt i Tyskland ble knust i 1327, da Ludvig valgte seg en annen riksvikar (stedfortreder) enn Fredrik og året etter lot seg krone til keiser. Fredrik trakk seg tilbake til sine arveland i Østerrike og gjorde deretter bare halvhjertede forsøk på å hevde sin rett i det større riket.

Familie, oppvekst og ekteskap

Fredrik tilhørte fyrsteslekten Habsburg. Han var sønn av den tysk-romerske kongen Albrecht 1. og sønnesønn av kong Rudolf 1., den første av denne slekten som hersket over Det tysk-romerske riket. Da faren ble myrdet i 1308, arvet Fredrik hans hertugdømmer, men kongeverdigheten gikk til grev Henrik av Luxemburg, som fire år senere fikk presset tre kardinaler til å krone ham til tysk-romersk keiser. Henrik døde imidlertid allerede etter et drøyt år på tronen, og hans planer om å styrke keiserens posisjon og utvide rikets besittelser i Italia ble aldri realisert.

Keiser Henriks eneste sønn Johan var allerede konge av Böhmen (og dermed kurfyrste). Johan var dessuten kandidat til den polske og den ungarske tronen som arving etter den myrdede, barnløse svogeren Vaclav 3. De andre kurfyrstene mente derfor at han allerede var for mektig til å få billett til keiserverdigheten i tillegg, og dermed ble Fredrik lansert som kandidat til det forestående kongevalget, mot hans bayerske fetter Ludvig, som for øvrig hadde tilbrakt deler av ungdommen sammen med Fredrik ved hoffet i Wien.

Forholdet mellom de to hadde lenge vært dårlig, særlig etter at Fredrik begynte å gjøre krav på deler av de bayerske områdene nær hans egne territorier. Høsten 1313 slo Ludvigs tallmessig underlegne tropper Fredriks hær i slaget ved Gammelsdorf vest for Landshut i Niederbayern.

Samme år hadde Fredrik giftet seg med Isabella av Aragón (1305–1330), datter av kong Jakob 2. av Aragón og Sicilia. De fikk tre barn; den førstefødte sønnen Fredrik døde noen dager etter fødselen i 1316, og ingen av de to døtrene etterlot seg arvinger.

Tronstrid

Kongevalg og kroninger

Det dobbelte kongevalget i 1314 kom i stand dels fordi kurfyrstene samlet seg om hver sin kandidat, men også fordi de ikke klarte å bli enige om hvilken av de to hertugene av Sachsen som skulle forvalte denne statens kurfyrsteverdighet. Resultatet ble at begge deltok i valgene, men på hver sin side.

Kongevalget skulle etter tradisjonen skje i Frankfurt, og i oktober reiste begge kandidater og deres tilhengere dit. Fredriks tilhengere samlet seg i bydelen Sachsenhausen på sørsiden av elven Main, og der ble Fredrik 19. oktober valgt med fire stemmer (deriblant den avsatte böhmiske kongen Henrik av Kärnten og Ludvigs eldre bror, pfalzgreve Rudolf). Ludvigs tilhengere ville ikke godta dette valget, og dagen etter avholdt de et eget valg på nordsiden av elven, der Ludvig ble valgt med fem stemmer (deriblant den nye kongen av Böhmen, Johan). Det var altså avgitt ni stemmer, mens det ifølge valgreglene bare skulle være syv. Men uansett hvordan man regnet, hadde Ludvig fått én stemme mer enn Fredrik.

Fredrik ville ikke gi seg, og nå gjaldt det å sikre seg en legitim kroning. Etter tradisjonen skulle den skje i domkirken i Aachen, men borgerne her nektet å slippe Fredrik inn. Han hadde derimot støtte fra den tradisjonelt anerkjente kroningsprelaten, kurfyrst-erkebiskopen av Köln, og han fikk også hånd om kronen og de andre kroningsregaliene.

Ludvig slapp inn i Aachen, ble kronet i domkirken der 25. november 1314 og kunne ta plass på Karl den stores gamle trone. Samme dag ble Fredrik kronet i domkirken i Bonn.

«Motkongen» som ble medkonge

I årene som fulgte gjorde Fredrik flere forsøk på å utfordre Ludvig om kongemakten. Han satset på støtte fra svigerfaren, som hadde gode forbindelser med pave Johannes 22. og den franske kongen, begge motstandere av Ludvig. Men kong Jakob var mer opptatt av å vinne territorier i Spania enn å hjelpe Fredrik, og ekteskapet skaffet ham heller ikke den etterlengtede mannlige arvingen.

Mer støtte hadde han i sin egen bror, hertug Leopold, som var Fredriks medhersker i de østerrikske hertugdømmene og bidro med tropper til brorens krigføring, selv etter et sviende nederlag mot de sveitsiske opprørerne i Schwaben i slaget ved Morgarten i 1315. De østerrikske troppene hadde en viss fremgang mot Ludvigs hær, men i 1322 ble Fredriks armé grundig slått i slaget ved Mühldorf, og Fredrik og mer enn 1300 av hans riddere ble tatt til fange.

Ludvig holdt Fredrik som fange i tre år, men da bayrerens forbundsfelle kong Johan av Böhmen trakk seg og pave Johannes lyste Ludvig i bann, gikk han i 1325 med på en avtale med Fredrik. I avtalen anerkjente Fredrik Ludvig som rettmessig konge og lovte å bidra til at hans østerrikske brødre også skulle underkaste seg. Men hertug Leopold strittet imot, og Fredrik tilbød seg da å stille som gissel inntil saken ble løst.

Ludvig skal ifølge samtidige kilder ha blitt så imponert over denne uselviske gesten fra Fredrik at han tilbød å dele makten i det tysk-romerske riket med sin ungdomsvenn og senere motstander gjennom mange år. I en avtale som de to inngikk i Ulm i januar 1326 ble det fastslått at Fredrik heretter skulle regjere i Tyskland som rettmessig konge, mens Ludvig skulle ta seg av riksanliggender, særlig i Italia.

Enigheten varte ikke lenge. Et siste møte mellom de to fant sted i Innsbruck ved juletider i 1326. Her ble det klart at maktdelingen ikke fungerte slik de hadde forestilt seg, og uenigheten om viktige spørsmål som tronfølgen og forholdet til paven forble uløst. Det endelige bruddet kom da Ludvig et par måneder senere valgte den tidligere tronrivalen Johan av Böhmen som generalriksvikar istedenfor Fredrik, og da han i januar 1328 fikk overtalt den romerske senatoren Giacomo Colonna til å krone seg til tysk-romersk keiser i Roma.

Død og ettermæle

Fredrik døde, trolig av et hjerneslag, i januar 1330 på borgen Gutenstein vest for Wiener Neustadt. Han ble opprinnelig begravet i karteuserklosteret i Mauerbach nordvest for Wien. Da klosteret ble nedlagt i 1780-årene, ble hans kiste gjenfunnet og levningene bisatt på ny i habsburghertugenes gravkrypt i Stefansdomen i Wien.

På Fredriks tid var det ikke vanlig at de tyske kongene hadde en fast hovedstad, men etter bruddet med Ludvig hadde Fredrik oppholdt seg stadig mer i Wien, og flere forskere mener at hans forkjærlighet for denne byen la grunnlaget for dens fremvekst som de senere habsburgernes foretrukne residensby.

Fredriks drøm om å følge i farens og farfarens fotspor som tysk konge ble nok en skuffelse for både ham og slekten, og det skulle gå mer enn hundre år før en ny habsburger kom på tronen i Det tysk-romerske riket, nemlig Fredriks brorsønns sønn Albrecht 2. Han ble til gjengjeld den første av huset Habsburgs herskere som styrte riket så å si sammenhengende i resten av dets historie.

Tilnavnet «den vakre» ble ikke brukt i Fredriks levetid, men er kjent fra 1500-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg