Fosen Yard AS

Artikkelstart

Fosen Yard AS er et skipsbyggeri og mekanisk verksted i Rissa i Indre Fosen i Trøndelag fylke. Selskapet er en videreføring av Fosen Mekaniske Verksteder AS, senere Noryards Fosen, et selskap stiftet i 1972 av Jens Petter Bye.

Fosen Yard har blant annet produsert og ferdigstilt en rekke ferger til norske og utenlandske rederier, flere hurtigruteskip, havmerder, samt det luksuriøse leilighetsskipet «The World» med 45 000 dødvekttonn.

Selskapet hadde i 2020 en omsetning på over 500 millioner kroner og omtrent 150 ansatte.

Historie

Selskapets historie går tilbake til 1918, året virksomheten til Frengen Slip og Motorverksted i Fevåg ble etablert. I 1962 kjøpte Jens Petter Bye, som selv var utdannet skipper, virksomheten. Ti år senere flyttet Bye virksomheten til Kvithyll i Rissa og etablerte Fosen Mekaniske Verksteder AS. Selskapet ble raskt en hjørnesteinsbedrift i den tidligere kommunen, med flere hundre ansatte.

I 2008 ble selskapet solgt til Bergen Group, som i 2014 solgte verftet videre til ukrainske Calexco. Selskapet, som etter oppkjøpet fikk navnet Noryards Fosen, måtte i 2015 begjære seg selv konkurs. Kort tid etter ble det nye driftsselskapet Fosen Yard etablert.

Sommeren 2017 ble det kjent at Fosen Yard og Hantong Shipbuilding, et kinesisk selskap med virksomhet innen drift av verft, inngikk en intensjonsavtale om å dannet et joint venture-selskap, som i desember 2017 ble formelt stiftet under navnet Fosen Hantong Shipbuilding AS. Det nylig opprettede selskapet byttet i 2019 navn til Fosen Seafarm Construction og er i senere tid heleid av Fosen Yards AS.

I 2018 kjøpte Fosen Yards opp majoriteten av aksjene i Nordseewerke, et tysk verft, som året etter ble slått konkurs.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg