Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) har hovedansvaret for å samordne fornyingsarbeidet i offentlig sektor. FAD har i tillegg ansvar for forvaltningspolitikk, konkurransepolitikk, IKT-politikk, kirkesaker, den statlig arbeidsgiverpolitikken og spørsmål knyttet til samer og nasjonale minoriteter.

Jan Tore Sanner fra Høyre er kommunal- og moderniseringsminister.

FAD har åtte ulike fagavdelinger: Administrasjonsavdelingen, Arbeidsgiverpolitisk avdeling, Avdeling for bygg, sikkerhet og tjenester, Avdeling for IKT og fornying, Kirkeavdelingen, Konkurransepolitisk avdeling, Same- og minoritetspolitisk avdeling og Statsforvaltningsavdelingen. I tillegg finnes det en kommunikasjonsenhet.

FAD har følgende underliggende etater: Bispedømmerådene, Datatilsynet, Departementenes servicesenter (DSS), Det praktisk-teologiske seminar, Direktoratet for forvaltning og IKT, Fylkesmannsembetene, Gáldu - kompetansesenteret for urfolks rettigheter, Internasjonalt reindriftssenter, Kirkerådet, Konkurransetilsynet, Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider, Opplysningsvesenets fond, Personvernnemda og Statsbygg. 

FAD ble opprettet i 2010 som nytt navn på Fornyings- og administrasjonsdepartementet som ble opprettet 2006. Etter Stortingsvalget i 2009 ble Rigmor Aasrud fra Arbeiderpartiet utnevnt til statsråd i FAD. Kirke- og kulturdepartementet skiftet navn til Kulturdepartementet, og ansvaret for kirkesaker ble overført til FAD. I tillegg fikk FAD ansvaret for samer, nasjonale minoriteter og kirkesaker, som tidligere hadde hørt til Kommunal- og regionaldepartementet. Siden departementets opprinnelige opprettelse i 1955 har departementet vært ledet av 34 forskjellige statsråder. 

Oversikt over statsråder i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet finnes i tabellen over Norge - Statsråder.  

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.