Kommunal- og regionaldepartementet

Artikkelstart

Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) var et norsk departement med overordnet ansvar for bolig‑ og bygningspolitikk, regional‑ og distriktspolitikk, lokalforvaltning, kommuneøkonomi og gjennomføring av valg. KRD skiftet i 2014 navn til Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og ble tillagt flere oppgaver.

Kommunal- og regionaldepartementet hadde fire avdelinger: Plan- og administrasjonsavdelingen, Bolig- og bygningsavdelingen, Regionalpolitisk avdeling og Kommunalavdelingen, og hadde i tillegg en kommunikasjonsenhet.

Under Kommunal- og regionaldepartementet lå Distriktssenteret, Husleietvistutvalget, Direktoratet for byggkvalitet og Husbanken.

Historikk

KRD ble opprettet ved kongelig resolusjon 29. oktober 1948, og het frem til 1989 Kommunal- og arbeidsdepartementet. Fra 1990–1992 het KRD Kommunaldepartementet og hadde da færre oppgaver. I 1993 skiftet departementet navn til Kommunal- og arbeidsdepartementet, deretter til Kommunal- og regionaldepartementet i 1998.

Frem til 1997 hadde departementet en egen arbeidsavdeling som da ble flyttet til Arbeids- og administrasjonsdepartementet. Da dette ble omorganisert til Arbeids- og inkluderingsdepartementet fra 2006, overtok det også tre tidligere avdelinger fra KRD: Innvandringsavdelingen, Integrerings- og mangfoldsavdelingen og Same- og minoritetspolitisk avdeling.

1. januar 2014 skiftet KRD navn til Kommunal- og moderniseringsdepartementet og fikk overført arbeidsoppgaver fra Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet og Miljøverndepartementet.

For oversikt over statsråder i Kommunal- og regionaldepartementet, se statsråder i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg