Kommunal- og regionaldepartementet

Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) har overordnet ansvar for bolig‑ og bygningspolitikk, regional‑ og distriktspolitikk, lokalforvaltning, kommuneøkonomi og gjennomføring av valg.

Jan Tore Sanner fra Høyre er kommunal- og moderniseringsminister. 

Kommunal- og regionaldepartementet har fire avdelinger: Plan- og administrasjonsavdelingen, Bolig- og bygningsavdelingen, Regionalpolitisk avdeling og Kommunalavdelingen. I tillegg eksisterer det en kommunikasjonsenhet. 

Under Kommunal- og regionaldepartementet ligger Distriktssenteret, Husleietvistutvalget, Direktoratet for byggkvalitet og Husbanken. 

KRD ble opprettet ved kongelig resolusjon 29. oktober 1948, og het frem til 1989 Kommunal- og arbeidsdepartementet. Fra 1990–1992 het KRD Kommunaldepartementet og hadde da færre oppgaver. I 1993 skiftet departementet navn til Kommunal- og arbeidsdepartementet, før det fikk sitt nåværende navn, Kommunal- og regionaldepartementet, i 1998. Frem til 1997 hadde departementet en egen arbeidsavdeling som da ble flyttet til Arbeids- og administrasjonsdepartementet. Da dette ble omorganisert til Arbeids- og inkluderingsdepartementet fra 2006, overtok det også tre tidligere avdelinger fra KRD: Innvandringsavdelingen, Integrerings- og mangfoldsavdelingen og Same- og minoritetspolitisk avdeling.

1. januar 2014 vil KRD skifte navn til Kommunal- og moderniseringsdepartementet, og vil da få overført arbeidsoppgaver fra Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet og Miljøverndepartementet.

Oversikt over statsråder i Kommunal- og regionaldepartementet finnes i tabellen Norge - Statsråder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.