Kirkerådet

Artikkelstart

Kirkerådet er et offisielt organ i Den norske kirke. Kirkerådet er Kirkemøtets forberedende og iverksettende organ, og leder kirkens arbeid på nasjonalt nivå. Det ble opprettet i 1969 som Bispedømmenes Fellesråd, og har hatt sitt nåværende navn og funksjon fra 1984.

Kirkerådet velges for 4 år og er med virkning fra 2020 utvidet til 18 medlemmer (mot tidligere 15): 11 leke medlemmer, én fra hvert bispedømmeråd i tillegg til én lek kirkelig tilsatt, 4 prester valgt av Kirkemøtet og én biskop valgt av Bispemøtet.

Kirkerådets leder velges blant Kirkerådets leke medlemmer. Lederne i Mellomkirkelig råd og Samisk kirkeråd møter fast i Kirkerådet med tale- og forslagsrett. Leder fra 2016 er Kristin Gunleiksrud Raaum fra Oslo bispedømme. Kirkerådets direktør er fra 2018 Ingrid Vad Nilsen.

Historikk

Planer om å opprette et kirkeråd med geistlige og lekmenn til å være kirkens høyeste organ, var blitt lagt frem flere ganger i tiden etter 1900, men de ble aldri tatt til følge. I 1933 ble det imidlertid opprettet bispedømmeråd, og samarbeidet mellom disse la grunnen for det nåværende Kirkerådet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg