Fornebubanen

Artikkelstart

Fornebubanen er en planlagt T-banelinje som vil forbinde Fornebuområdet i Bærum med Majorstuen T-banestasjon i Oslo.

Banen vil bli 8,2 kilometer lang, og vil ha stasjonene Fornebu (ved Fornebusenteret), Flytårnet, Fornebuporten, Lysaker, Vækerø, Skøyen og Majorstuen der den kobles til det nåværende T-banesystemet. Kjøretiden mellom Fornebu og Majorstuen er beregnet til tolv minutter.

Etter at Oslo lufthavn Fornebu ble nedlagt i 1998 ble flyplassområdet regulert til næringsvirksomhet og boligutbygging, og det ble også sterkt øket behov for utvikling av transporttilbudet. Det har vært mange tanker og idéer om hvordan man kunne binde Fornebulandet og Snarøya nærmere til Oslo, og allerede rundt 1920 ble en sidelinje fra den nyåpnede Lilleakerbanen lansert. Da utbyggingen på Fornebu ble aktualisert, ble mange planer lansert, blant dem en høybane til Lysaker stasjon med omstigning til tog, og et fergeopplegg inn til Rådhusplassen. Et stadig økende bussrutesystem har imidlertid tatt seg av transporten på et allerede overbelastet veinett, og det var klart at en annen løsning måtte til.

Det endelige formelle vedtak om bygging av Fornebubanen har tatt tid å få på plass, og prinsipielt har det vært uenighet om finansieringen. I desember 2020 var dette i orden, og banen skal bygges av Oslo kommune og Viken fylkeskommune. Kostnadene er beregnet til vel 21,5 milliarder kroner, hvorav staten bidrar med halvparten.

Anleggsstart var 11. desember 2020 der samferdselsminister Knut Arild Hareide tok det første symbolske spadetak, og banen beregnes å stå klar i 2027.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (3)

skrev Johan Basberg

Jeg bor ikke i Norge for tiden, så litt vanskelig å følge med på hva som har skjedd med Fornebubanen. Men det siste jeg kan finne, indikerer at Bærum ikke har vedtatt T-bane planene, og at penger ikke er bevilget?

skrev Johan Basberg

Jeg bor ikke i Norge for tiden, så litt vanskelig å følge med på hva som har skjedd med Fornebubanen. Men det siste jeg kan finne, indikerer at Bærum ikke har vedtatt T-bane planene, og at penger ikke er bevilget?

skrev Tor Wisting

Det er fortsatt en del usikkerhet om detaljer for Fornebubanen, men pr idag ser det ut til at den står høyt på prioritetslistene både i Bærum og det nasjonale politiske miljø. Meningen er å gå inn i en mer detaljert planlegging i løpet av høsten, og så får man se når bevilgningene vil komme. Det som ser ut til å være klar nå, er at banen skal bygges og at arbeidet trolig vil være i gang i 2015.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg