Fjell fort

Artikkelstart

Fjell fort, eller Fjell festning, stort kystfort fra den annen verdenskrig på Sotra i Fjell kommune, Hordaland. Selve kanonen var en 28 cm trippelkanon som opprinnelig var montert på tårn B på det tyske slagskipet Gneisenau.

Fortet er en del av Atlanterhavsvollen og ble anlagt som del av forsvaret av Bergen, en meget viktig by for okkupasjonsmakten, ikke minst på grunn av ubåtbunkeren i Laksevåg. Kanonen på Fjell var med sin rekkevidde på ca. 40 km beregnet på å beskyte fiendtlige mål på langt hold. Kanonen ble satt opp tilsvarende som på skipet: med maskinrom, ammunisjonslager, forlegning, rom for matlaging og bespisning og vann- og drivstofftanker i tilknytning til kanonen, men med den forskjell at alt sammen ble sprengt fem etasjer ned i fjell.

Anleggsarbeidene startet sent 1942. Arbeidsstokken var dels en gruppe av ingeniører, dels krigsfanger, dels frivillige arbeidere og endelig dels tvangsutskrevet arbeidskraft. Første prøveskyting skjedde i juni 1943. Med tilhørende nærforsvarsanlegg og andre bygningselementer utgjorde Fjell fort et særdeles omfattende kystartillerianlegg.

Etter freden i 1945 ble fortet overtatt av det norske kystartilleriet, som holdt det operativt til 1968. Selve trippelkanonen ble fjernet og hugget opp kort etter, men Forsvaret ble værende på stedet og drev radarstasjon der til 2003.

Tross manglende kanontårn regnes etablissementet på Fjell, med sin komplekse oppbygning, kolossale anleggsstørrelse og godt bevarte interiører, som et anlegg med svært høy verneverdi. På initiativ fra Forsvaret fredet Riksantikvaren Fjell fort i 2004. Samme år ble området solgt til Fjell kommune, og anlegget er i dag tilrettelagt for museumsdrift i regi av Fjell Festning under Museum Vest.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg