Austrått fort

Kanonen, her sett mot nordvest, var opprinnelig en skipskanon.
Trippelkanonen
Av /Forsvarsbygg.
Avstandsmåleren på Austrått er flyttet dit fra den opprinnelige plasseringen på Lørbern.
Avstandsmåleren
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Austrått fort er et kystfort fra andre verdenskrig i Ørland kommune, Trøndelag, omkranset av Austråttlunden landskapsvernområde nær Austråttborgen. Selve kanonen er en 28 cm trippelkanon som opprinnelig var montert akter på det tyske slagskipet "Gneisenau".

Fortet er en del av Atlanterhavsvollen og ble anlagt som del av kystforsvaret av innløpet til Trondheim, som var utpekt til å være den tyske marinens hovedbase i nord. Kanonene på Austrått var med sin rekkevidde på 40 km beregnet på å beskyte fiendtlige mål på langt hold.

Montering

Arbeidet med å montere kanonen på land startet våren 1942 og den ble satt opp som på skipet: Med maskinrom, ammunisjonslager, forlegning, rom for matlaging og bespisning og vann- og drivstofftanker under tårnet, alt sammen sprengt fem etasjer ned i fjell. Den første prøveskytingen ble foretatt i september 1943.

Anlegget

Anlegget består, i tillegg til kanonanlegget, av en fjelltunnel for lagring av ammunisjon, en antitankbunker, en personellbunker, observasjonspost, nærforsvarsstillinger med dekningsrom med mer. Det ble videre bygget forlegningsrom, kjøkken, bad, sykestue og annet inne i fjellet, men arealene var for fuktige til planlagt bruk. Fortets kommandoplass lå på Lørbern, en høyde 2,5 kilometer fra kanonen, observasjonspost og avstandsmåler. Denne måleren er nå plassert ved trippelkanonen.

Overtatt av det norske Forsvaret

Anlegget ble overtatt av det norske Forsvaret og var operativt til 1968. På 1970-tallet var anlegget forfalt, og fra 1979 ble deler av anlegget rehabilitert, et arbeid som ble intensivert på 1990-tallet. Austrått fort er et av Norges nasjonale festningsverk og forvaltes av Forsvarsbygg. Anlegget vil bli fredet av Riksantikvaren.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg