Faktaboks

Erling Sandmo

Erling Sverdrup Sandmo

Født
6. november 1963, Bergen
Død
21. februar 2020
Erling Sandmo
Foto fra 2008.
Av /NTB Scanpix.

Erling Sverdrup Sandmo var en norsk historiker, musikkanmelder og spaltist. Han var mangeårig professor i historie ved Universitetet i Oslo med tidsrommet 1500–1800 som spesialfelt, og ble kort tid før sin død leder for et nyopprettet kartsenter ved Nasjonalbiblioteket. Han var også kjent som programleder for musikkprogrammet På sporet på NRK P2 tidlig på 2000-tallet.

Bakgrunn

Sandmo, sønn av professor Agnar Sandmo, vokste opp i Sandviken i Bergen. Han var opptatt av klassisk musikk og spilte selv fiolin. Han begynte å studere nordisk litteratur ved Universitetet i Bergen, tok så grunnfag i historie og flyttet etter hvert til Oslo, der han tok hovedfag i historie i 1991. Hovedoppgaven, Tingets tenkemåter, kriminalitet og rettssaker i Rendalen, 1763–97, ble utgitt året etter.

Historiker

Sandmo etablerte seg som historiker med forskning på vold i Norge. I hovedoppgaven lå fokuset på slutten av 1700-tallet, mens da han var stipendiat i perioden 1993–1997 flyttet han fokus tilbake i tid, til 1600-tallet. Han disputerte i 1998 med avhandlingen Voldssamfunnets undergang : om disiplineringen av Norge på 1600-tallet. Han ble forsker II ved Institutt for samfunnsforskning i 1997, og skrev andre bind av Siste ord. Høyesterett i norsk historie 1905–1965 (2005). Sandmo ble deretter ansatt ved Universitetet i Oslo i 2006 og jobbet bredt i historiefaget, og forsket på kulturhistorie, globalhistorie og musikkhistorie. Han skrev også en rekke tekster om historiefagets teorier og metoder, og var en viktig debattant om sannhet i historiefaget.

Sandmo var sterkt påvirket av Michel Foucault og skrev et innledende essay til den norske oversettelsen av Foucaults Galskapens historie. Etter hvert dreide forskningen seg fra vold til forestillinger om verden på 1500- og 1600-tallet, der kart og sjømonstre sto sentralt.

I forbindelse med sin forskning var Sandmo gjesteforsker ved University of Cambridge i 2009, gjesteprofessor ved University of Chicago i 2013 og oppholdt seg et år ved Max-Planck-Institut für Wissenschaftsgeschichte i Berlin.

Sandmo var styreleder for Forskningsrådets program for kulturforskning i årene 2003–2008. Han var både eneforfatter og medforfatter av en rekke lærebøker. I 2011 fikk han Universitetsforlagets lærebokpris for prosjektet Tid for historie. En bok om historiske spørsmål (2015).

Sandmo sa opp jobben som professor ved Universitetet i Oslo i 2019 for å blir leder for Nasjonalbibliotekets kartsenter.

Musikk- og kulturformidler

Sandmo var en høyt respektert anmelder av klassisk musikk. Hans første bok (sammen med Katrine Sæverud) var Klassisk musikk. En veiviser til de store komponistene og de gode innspillingene (1993). I flere år var han programleder for P2-programmet På Sporet (om nyinnspillinger av klassisk musikk) sammen med Nina Krohn, spaltist i flere aviser, fast musikkanmelder for Morgenbladet og innleder på flere musikkfestivaler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg