Michel Foucault var en fransk filosof og en sentral teoretiker innenfor strukturalismen. Han var professor i filosofi ved Clermont-Ferrand fra 1964 til 1968. Siden hadde han sete i Paris, først i Vincennes og fra 1970 ved Collège de France.

Foucault har fått svært stor betydning, blant annet fordi han kombinerte elementer fra vitenskaper som tradisjonelt er blitt oppfattet som uavhengige, og fordi han understreket hvordan ikke bare samfunnet, men også vitenskapen, virker undertrykkende.

Både som samfunnsforsker og som litteraturkritiker ønsket han å trekke frem skikkelser som ble gjort stemmeløse av vitenskapens normalitetsbegrep.

I 1961 kom Galskapens historie, hvor han diskuterer skillet mellom galskap og fornuft slik det ble etablert på 1600-tallet. Naissance de la clinique, une archéologie du regard médical fra 1963 fortsetter og utdyper dette prosjektet, og begge disse bøkene har hatt stor betydning for moderne psykiatri.

I Les Mots et les Choses (Tingenes orden) fra 1966 behandles forholdet mellom ordene og de objektene de refererer til. L'Archéologie du Savoir (Kunnskapens arkeologi) fra 1969 er et forsøk på å analysere og forklare de forskjellige epokers kunnskapsorganisering, samtidig som Foucault her reflekterer over sitt eget prosjekt: å sette spørsmålstegn ved temaene og metodene i idéhistorien.

I Surveiller et punir (Overvåking og straff) fra 1975 tar han opp fengselsvesenets utvikling og bakgrunnen for det han kaller det «disiplinære» samfunn eller «overvåkningssamfunnet».

Foucaults siste større prosjekt var en stort anlagt seksualitetens historie. Av denne ble tre bind fullført.

Foucault skrev også om litteraturteori, særlig viktig er L'ordre du Discours, som drøfter «myten om forfatteren».

  • Gutting, Gary, red.: The Cambridge companion to Foucault, 1994
  • Miller, James E.: The passion of Michel Foucault, 1993
  • Mills, Sara: Michel Foucault, 2003
  • Schaanning, Espen: Fortiden i våre hender: Foucault som vitenshåndtør, 2000, 2 b.
  • Smart, Barry: Michel Foucault, rev. ed., 2002 (Key sociologists)
  • Vestens store tenkere, 2002

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.