Funkis
En av Lars Backers hustyper av tre for Sogn Haveby. Denne kan ha vært med blant forbildene for folkefunkis.
Funkis
Av .
Forsideomslag
I anledning Stockholmsutstillingen 1930 ble funksjonalismen formidlet til et større publikum. Utstillingen hadde stor slagkraft i hele Nord-Europa. Mange norske arkitekter besøkte Stockholm og lot seg inspirere. Tidsskriftet Byggmästaren publiserte en spesialutgave som viste arkitekturen i sin bredde. Kort tid etterpå ble funkis myntet som et ord for en folkelig og forenklet utgave av funksjonalismens prinsipper.
Forsideomslag

Funkis er et sjargongnavn på arkitekturstilen funksjonalisme. Uttrykket oppsto i Sverige under Stockholm-utstillingen i 1930. Det fikk i fagkretser senere en odiøs klang, som betegnelse for overfladiske og manierte produkter fra 1930-åra. Etter hvert er funkis kommet mer i bruk som stilbetegnelse. Noen av stilens kjennetegn er enkel utformning uten ornamenter, flate tak, rene veggflater og vinduer samlet i horisontale vindusbånd.

I arkitekturkretser har funkis blitt brukt som skjellsord om overfladiske etterligninger av byggverk reist etter funksjonalismens prinsipper. Det ble oftest knyttet til toetasjes én- eller tofamiliehus med flatt tak eller lavt pyramidetak, utvendig panelt både horisontalt og vertikalt, og med utstrakt bruk av glass, ofte som hjørnevinduer. Dette ble gjerne kalt «folkefunkis».

Et nærliggende begrep er råfunkis, en særlig kraftfull form for funkis. Begrepet er av og til brukt om arkitekturstilen brutalisme. Begrepet er brukt både som negativ og positiv karakteristikk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Funkis-nummeret av «Byggekunst» 7/1989 ss. 472–99, særlig:
  • Evelyne Anderson og Lars Erik Nordland: Det gode liv, ss. 477–87.
  • Ulf Andenæs: Arkitekter lovpriser sine feilgrep, «Aftenposten» 25.8.1999 s. 17;
  • Ulf Grønvold: Fra funkisarkitektenes fagre nye verden, «Aftenposten» 6.9.1999 s. 18;
  • Chr. Norberg-Schulz: Råfunkisens mester, «Dagbladet» 21.9.1999 s. 51.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg