forprosjekt

Artikkelstart

Forprosjekt er et mindre prosjekt som gjennomføres forut for et større prosjekt for å vurdere lønnsomhet, gjennomførbarhet eller andre kriterier som grunnlag for en beslutning om eventuell gjennomføring.

Et prosjekt kan medføre en større forpliktelse (investeringskostnad, naturinngrep, kontraktsfestet leveranse og lignende) når det først er igangsatt. Forprosjekter benyttes for å klarlegge tekniske eller økonomiske muligheter, alternative løsninger eller konsekvenser av valg. Noen eksempler er valg av løsning for ilandføring av olje fra et oljefelt i Nordsjøen, valg av trase for et veiprosjekt, vurdering av markedsmuligheter for et nytt produkt eller tjeneste, kartlegging av mulige forskningsoppgaver innenfor et område, vurdering av risiko for uønsket miljøpåvirkning og vurdering av alternative organisasjonsløsninger.

Forprosjekter gjennomføres på sonderingsstadiet eller i prosjektidentifiseringsfasen.

Det er flere typer av forprosjekter ut fra hvilket formål det har. Eksempler på forprosjekter er mulighetsstudie, pilotprosjekt, lønnsomhetsanalyse, konsekvensanalyse, forskningsplan og prosjektskisse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg