Ephedra, på norsk leddris, er en nakenfrøet planteslekt i familien Ephedraceae som hører hjemme blant gnetofyttene.

Slekten inneholder ca 50 arter som vokser i tørre strøk, hovedsakelig på den nordlige halvkule (Europa, Asia, Nord-Amerika), men også i  Sør-Amerika.Et par  arter, for eksempel Ephedra distichya, er utbredt i Middelhavslandene

Leddris er busker med ledd-delte grønne stengler og reduserte skjellaktige blad, som derfor kan minne om snelleplanter. Buskene er særbu, altså med egne hunn- og hann-planter.

Blomstene er sterkt reduserte og sitter i små aks. Hunn-blomstene produserer frø med oppsvulmet rødt til oransje frøskall, som derfor minner om bær og som spres med fugl.

Plantene inneholder efedrin, et alkaloid som er kjemisk beslektet med amfetamin. Uttrekk av planten har tradisjonelt blitt brukt som stimulans og ellers mot astma, høyfeber og forkjølelse. Det er kjent at spesielt mormonerne brukte uttrekk av plantene i tidligere tider, og på engelsk har derfor plantene fått navnet Mormone Tea. Også kineserne har tradisjonelt brukt planten som stimulans, da under navnet Ma Huang. I nyere tid har efedrin blitt satt på dopingliste innen idretten og er følgelig et stoff som er forbudt av WADA (World Anti-Doping Agency).  

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.