Ephedra

Artikkelstart

Ephedra er en nakenfrøet planteslekt i familien Ephedraceae som hører hjemme blant gnetofyttene.

Faktaboks

Uttale
ˈephedra
Etymologi

av epi- og gresk ‘sete’

Også kjent som

leddris

Slekten inneholder cirka 50 arter som vokser i tørre strøk, hovedsakelig på den nordlige halvkule (Europa, Asia, Nord-Amerika), men også i Sør-Amerika. Et par arter, for eksempel Ephedra distichya, er utbredt i middelhavslandene.

Beskrivelse

Leddris er busker med ledd-delte grønne stengler og reduserte skjellaktige blad, som derfor kan minne om snelleplanter. Buskene er særbu, altså med egne hunnplanter og hannplanter.

Blomstene er sterkt reduserte og sitter i små aks. Hunnblomstene produserer frø med oppsvulmet rødt til oransje frøskall, som derfor minner om bær og som spres med fugl.

Efedrin

Plantene inneholder efedrin, et alkaloid som er kjemisk beslektet med amfetamin. Uttrekk av planten har tradisjonelt blitt brukt som stimulans og ellers mot astma, høy feber og forkjølelse. Det er kjent at spesielt mormonerne brukte uttrekk av plantene i tidligere tider, og på engelsk har derfor plantene fått navnet «mormone tea». Også kineserne har tradisjonelt brukt planten som stimulans, da under navnet «ma huang». I nyere tid har efedrin blitt satt på dopingliste innen idretten, og er følgelig et stoff som er forbudt av WADA (World Anti-Doping Agency).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg