Faktaboks

Ephraim Chambers
Uttale
tʃˈeimbəz
Født
1680
Død
1740
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår

Ephraim Chambers var en britisk leksikograf. Han utgav det første engelske konversasjonsleksikonet, Cyclopædia, or an Universal Dictionary of Arts and Sciences (2 bd., 1728). Dette regnes gjerne som det første moderne leksikon. Verket ble dedisert til kong Georg 2., som Chambers adresserte på vegne av «the Arts and Sciences».

Chambers kritiserte i forordet tidligere leksikografers manglende helhetstenkning, og mente det var nødvendig både å studere enkeltfenomener i seg selv, og å se dem i sammenheng med andre. Cyclopædia utmerker seg med sitt omfattende system av kryssreferanser, som Chambers hevdet ville danne en «kjede» fra den ene siden av et emne til den andre, fra det enkle til det kompliserte og generelle. Det nye verket forbandt ulike felt og emner med hverandre, slik at hele «kunnskapens land» ble gjort tilgjengelig.

Cyclopædia utkom i 7 opplag, og den franske oversettelsen av femte opplag gav Diderot og d'Alembert ideen til Den store franske encyklopedi.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg