El Paso

El Paso, Texas.
Av .
Av .

Artikkelstart

El Paso er en by i delstaten Texas, USA. Byen igger lengst vest ved Rio Grande, rett overfor Ciudad Juárez i Mexico. Selve El Paso har 683 000 innbyggere (2018), hvorav flertallet er av spansk (meksikansk) opprinnelse. Storbyområdet (metropolitan area) El Paso har 841 000 innbyggere, og er kjerne i en større byregion (combined statistical area) med Las Cruces i New Mexico med en total befolkning på cirka 1,1 millioner (2018).

Faktaboks

Uttale
– pˈæsou

Bybeskrivelse

El Paso er et viktig finans- og handelssenter og innvandringspunkt for meksikanere. Byen har allsidig industri, blant annet store smelteverk (kobber og bly), oljeraffinerier og tekstilindustri. Den har betydelig turisttrafikk og en restaurert meksikansk bydel. El Paso har også delstatsuniversitet og flere andre høyere læresteder; store militære anlegg ligger i nærheten, Fort Bliss (1848) og skytefeltet White Sands Missile Range (i New Mexico).

Historie

El Paso ble grunnlagt i 1598 av kolonisatoren av New Mexico, Juan de Oñate, som kalte byen El Paso del Norte. Første bosetting i 1659 var på sørbredden av Rio Grande. I 1849 ble byen på amerikansk side grunnlagt. Den fikk bystatus i 1859, som stoppested på den legendariske Butterfield diligence-ruten til California. El Paso opplevde sterk vekst etter byggingen av de første jernbanene i 1881, da ikke mindre enn tre jernbaneselskaper knyttet El Paso til sitt linjenett (Southern Pacific, Texas and Pacific og Atchinson, Topeka and Santa Fe). Byen preges av spansk språk og kultur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg