Faktaboks

El Paso
Uttale
– pˈæsou
Innbyggertall
678 815 (2020)
El Paso, Texas
El Paso, Texas.
Av .
El Paso
Av .

El Paso er en by i delstaten Texas, USA. Byen ligger lengst vest ved Rio Grande, rett overfor Ciudad Juárez i Mexico.

El Paso har 678 815 innbyggere, hvorav flertallet er spansktalende. Byen preges av spansk språk og kultur. Byen danner kjernen for en storbyregion (metropolitan area) med 868 859 innbyggere, som igjen er en del av en kombinert byregion (combined statistical area) med Las Cruces i New Mexico med en total befolkning på 1 088 420 innbyggere (US Census, 2020).

Næringsliv og kultur

El Paso er et viktig finans- og handelssenter og innvandringspunkt fra Mexico. Byen har allsidig industri, blant annet store smelteverk (kobber og bly), oljeraffinerier og tekstilindustri. Den har betydelig turisttrafikk og en restaurert meksikansk bydel.

Forsvarsindustrien sysselsetter mange i El Paso. Fort Bliss har hovedkontor og militærsykehus i El Paso; i nærheten ligger skytefeltet White Sands Missile Range (i New Mexico). El Paso har delstatsuniversitet og flere andre høyere læresteder. Ved universitetet ligger kultur- og naturhistorisk museum med keramikk fra Casas Grandes og flora og fauna fra Chihuahuaørkenen.

Historie

El Paso ble grunnlagt i 1598 av kolonisten av New Mexico, Juan de Oñate, som kalte byen El Paso del Norte. Første bosetting i 1659 var på sørbredden av Rio Grande. I 1849 ble byen på amerikansk side grunnlagt.

Den fikk bystatus i 1859, som stoppested på den legendariske landeveis-ruten Butterfield Overland Mail til California. El Paso opplevde sterk vekst etter byggingen av de første jernbanene i 1881, da ikke mindre enn tre jernbaneselskaper knyttet El Paso til sitt linjenett (Southern Pacific, Texas and Pacific og Atchinson, Topeka and Santa Fe).

Under koronapandemien innførte Trump-administrasjonen en ny smittevernbestemmelse, «Title 42». Under denne bestemmelsen, som skulle forhindre innføring av smitte til USA, kunne migranter utvises på stedet uten mulighet til å søke om asyl. Biden-administrasjonen videreførte bestemmelsen før den opphevet i 2023. El Paso erklærte da unntakstilstand, noe som ga byen mulighet til å søke føderale ressurser for å håndtere migrantstrømmen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg