Samsung

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Samsung er et varemerke og sørkoreansk multinasjonalt konsern og konglomerat med virksomhet innen finans, forsikring, kjemisk industri, ingeniørarbeid, samt produksjon og utvikling av forbrukerelektronikk. Moderselskapet, Samsung Group, har røtter i handelsselskapet Mitsuboshi Trading Company startet i 1938 av Lee Byung-chull. I nyere tid er selskapets virksomheter underlagt deres mange datterselskaper, samt andre tilknyttede virksomheter.

Faktaboks

Etymologi
koreansk ‘tre stjerner’
Også kjent som

Samsung Group

I 2020 hadde Samsung Group en samlet omsetning på 1060 milliarder dollar. Samsung Electronics hadde det samme året en omsetning på cirka 209 milliarder dollar, noe som tilsvarer omtrent 19,4 prosent av Samsung Groups totale omsetning. Det norskregistrerte utenlandske foretaket (NUF), Samsung Electronics Nordic AB, som står for selskapets norske virksomhet, hadde en omsetning på over 280 millioner kroner i 2020.

Samsung står for rundt en femtedel av Sør-Koreas totale eksport, og har inntekter som er større enn mange lands BNP. Selskapet har en sterk innflytelse på Sør-Koreas økonomiske utvikling, politikk, media og kultur.

Historikk

Samsung Group sin historie startet i 1938, året Lee Byung-chull startet handelsselskapet Mitsuboshi Trading Company i den sørkoreanske byen Taegu. Selskapet startet med omtrent 40 ansatte, og vokste raskt til å bli en større bedrift. I 1947 flyttet selskapet sitt hovedkontor til Seoul, før de måtte forlate byen i 1950, som følge av Koreakrigen.

Lee Byung-chull startet så et sukkerraffineri i byen Busan, før han i 1954 bygget det som på den tiden var Sør-Koreas største ullmølle-anlegg. Etter Koreakrigen tok slutt ekspanderte Samsung Group ved å gå inn i virksomhetsområder som forsikring, investering og retail.

Samsung Electronics

Samsung Electronics er Samsung Groups største enhet, og ble etablert i 1969. Selskapet er i senere tid blitt en av verdens største produsenter av forbrukerlelektronikk, hvor selskapet har betydelige markedsandeler innenfor blant annet smarttelefoner, nettbrett og TV-apparater.

I nyere tid har selskapet gjennomført flere oppkjøp. Blant annet kjøpte Samsung opp SmartThings, et amerikansk selskap med virksomhet innen utvikling av IoT-plattformer, i 2014, før de sikret seg varemerker som Harman Kardon, AKG, JBL, og Mark Levinson gjennom oppkjøpet av Harman International Industries i 2017.

Samsung i Norge

Samsung Electronics Nordic AB, et svensk aksjeselskap med hovedkontor i Stockholm, etablerte i 2005 et norskregistrert utenlandsk foretak, som i senere tid står ansvarlig for Samsung sin virksomhet i Norge. Samsungs Electronics Nordic AB er underlagt Samsung Electronics Co Ltd, et av Samsung Group sine mange datterselskaper.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg