Et projeksjonsapparat er et apparat til visning av film eller bilder på et lerret. Projeksjonsapparatet består i hovedsak av en glødelampe, en kondensor som samler lyset og et objektiv som overfører bildet til lerretet.

Faktaboks

Også kjent som

projeksjonsapparat

Videoprojektor

Panasonic viedeprojektor for blant annet kino.

Videoprojektor eller videokanon brukes for visning av bilder (still- og levende) fra en videospiller eller PC på lerret. Overtoning og visuelle effekter kan programmeres i software som Microsoft PowerPoint eller Apple Keynote. En videoprojektor er utstyrt med et zoomobjektiv slik at man kan velge mellom ulike brennvidder for ulik projeksjonsavstand.

Lysbildeprojektor

Projeksjonsapparat

Projeksjonsapparat. Øverst: Lysbildeprojektor (diaskop). – Nederst: Overhead- eller speilprojektor. – Bilde, se også balloptikon.

Av /Store norske leksikon ※.

Lysbildeprojektor fører bilder som er montert i ramme, inn i lyskjeglen. Flere projektorer kan forsynes med en overtoningsenhet, som gir glidende overganger mellom to bilder. Apparatet kan være utstyrt med utskiftbare objektiver eller zoomobjektiv.

Overheadprojektor, speilprojektor

Overheadprojektor, speilprojektor benyttes blant annet. i undervisning. Transparenter blir lagt på en kondensorlinse som lyskilden befinner seg under. Bildet overføres via et speil i 45° vinkel til et lerret. Overheadprojektoren i de fleste sammenhenger blitt erstattet av PC og videoprojektor.

Episkop

Episkop eller balloptikon er en projektor for ugjennomsiktige bilder. Disse blir anbrakt i bunnen av apparatet og belyst av en kraftig lampe; via et speil blir bildet rettvendt når det vises på lerretet.

Filmprojeksjonsapparatet

Filmprojeksjonsapparatet eller filmfremviser er konstruert for visning av levende bilder som føres frem rykkvis i et antall av 16 eller 24 per sekund. Også denne er blitt erstattet av videoprojektorer.

Dokumentkamera

Et dokumentkamera er et kamera som kan avfotografer eller filme ethvert objekt som plasseres under kameraet, og som deretter viser resultatet på en skjerm eller ved hjelp av en projektor. Det erstatter episkop og overheadprojektor, og er en videreføring av et kameraoppsett med lamper som opprinnelig ble brukt til å avfotografere todimensjonale dokumenter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg