Små, rimelige digitalkameraer har tatt over kompaktkameramarkedet. Denne modellen (med maksimal oppløsning på 4 megapiksler) er på størrelse med et kredittkort, og bare 2 cm tykt.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Nikon D5 digitalkamera
Nikon D5 er et moderne digitalkamera beregnet på profesjonelle brukere. Det fotograferer i fullformat med bildefiler på 21 megapiksler og kan ta 14 bilder per sekund. I tillegg har det støtte for 4K video og kan overføre bilder trådløst via wifi.
Nikon D5 digitalkamera
Av .

Et digitalkamera er et kamera der bildet registreres av en lysfølsom elektroniske komponent, for eksempel en CCD-detektor eller en CMOS-krets, og lagres elektronisk. Fra de første digitale kameraene ble lansert på forbrukermarkedet i 1993 tok det ti år før de overtok volummessig for analoge kameraer. Utviklingen av kameraer går mot stadig større integrering av funksjoner, så som stillbilder, film, video, GPS, WiFi og Bluetooth.

Skillet mellom analoge og digitale kameraer var naturlig fram til digitalkameraet oppnådde den nødvendige bildekvaliteten og det analoge kameraet reellt sett tapte i konkurransen. I dag er så å si alle kameraer digitale, med unntak av enkelte modeller som først og fremst har sine brukere blant fotografiske estetikere.

Digitalkameraer kan som oftest fotografere både i farger og svart-hvitt, men fargeinformasjonen vil uansett ligge i bildefilen. Det finnes også kameraer som kun fotograferer i sort-hvitt, hvor fordelen er at hele bildebrikken kan brukes til bildeinformasjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Roger Pihl

En kommentar til bildeteksten til bildet av digital speilrefleks: Objektiver til analoge kameraer er sjelden egnet til bruk på digitale kameraer, fordi de vanligvis bare har coating på utsiden, dvs de glassflatene som vendermot objektet, fra filmplanet. En digital bildebrikke er mye blankere enn en analog film og reflekterer derfor langt mye mer lys tilbake i objektivet, hvilket gjør det nødvendig å coate glassflatene på begge sider i digitale objektiver.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg