Nikon S
Nikon S var et målsøkerkamera, basert på og en forbedring av Nikon 1 og Nikon M.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Nikon er et japansk, multinasjonalt selskap som har spesialisert seg på optikk og fotografiske produkter. Selskapet ble stiftet i 1917, har hovedkontor i Tokyo i Japan og er en del av Mitsubishi-gruppen.

Nikon produserer kameraer, objektiver, kikkerter, mikroskoper, oftalmiske linser, brilleglass, kikkertsikter, teleskoper og måleinstrumenter. Grunnet et synkende marked innen digital fotografi, først og fremst forårsaket av mobilkameraet, har Nikon utvidet virksomheten til også å inkludere 3D-printing og regenerativ medisin (stamcelleterapi), der målsettingen er å standardisere, automatisere og industrialisere produksjonsprosessene.

Nikons største konkurrenter innen kamera- og objektivproduksjon er Canon, Fujifilm, Olympus, Panasonic, Pentax og Sony.

Historie

Nikon ble etablert i 1917 som Nippon Kogaku KK i en tid da det var stor etterspørsel etter optiske presisjonsinstrumenter i Japan. Divisjonen for optiske instrumenter i Tokyo Keiki, speildivisjonen til Iwaki og Fujiis optikkfabrikk fusjonerte til Nippon Kogaku og startet med produksjon av mikroskoper og avstandsmålere.

Det var et sterkt ønske å kunne produsere objektiver nasjonalt og ikke være avhengig av andre land. I 1921 inviterte selskapet åtte tyske ingeniører til Japan for å videreutvikle og forbedre selskapets teknologier. Blant ingeniørene var Max Lange, en internasjonal autoritet innen optikkdesign og Heinrich Acht, med omfattende erfaring innen mikroskopdesign. Importen av kompetanse hadde stor effekt på selskapets produksjon og teknologi. I tillegg dro de japanske ingeniørene til Tyskland og Europa for å studere den optiske industrien, besøke fotoforretninger og ikke minst – kjøpe med seg tyske produkter tilbake for å lære, kopiere og forbedre. Den første egenproduserte optikkserien Anytar var en etterligning av tyske objektiver, men etter ti år kunne Nippons produkter måle seg med sine tyske konkurrenters. I 1932 varemerkeregistrerte Nippon navnet Nikkor, en sammenstilling av forkortelsen Nikko for Nippon Kogaku og bokstaven «r» som ofte ble benyttet som suffiks på objektivnavn.

I 1946 hadde Nippon utviklet et kompaktkamera med det tentative produktnavnet Nikorette, der hensikten var å antyde at kameraet var lite og kompakt. Imidlertid fant de navnet mindre fremtidsrettet enn ønskelig og brukte i stedet nikko-forkortelsen og la til bokstaven «n» som ga en mer maskulin klang på japansk, og dermed var det offisielle Nikon-navnet født. I 1948 ble så Nikon Model 1 lansert, et kamera som skapte større etterspørsel enn Nippon klarte å levere, til tross for at det hadde en rekke barnesykdommer. Fortløpende forbedringer resulterte i Nikon M i 1949 og Nikon S i 1950.

I 1950 publiserte New York Times en artikkel der fortreffeligheten til Nikon-kameraer og Nikkor-objektiver ble fremhevet, basert på erfaringer som fotojournalister i magasinet Life hadde gjort i Koreakrigen. På den sure og kalde Koreahalvøya fungerte Nikon utmerket, mens konkurrerende kameraer og objektiver hadde en tendens til å fryse. Artikkelen skulle bety et paradigmeskifte for Japan som teknologinasjon og stor anerkjennelse for Nikon og Nikkor. «Made in Japan» hadde vært ensbetydende med billig og dårlig, men det tok slutt da det nye tiåret begynte.

Nikon F

Nikon F
Nikon F ble lansert i 1959 og var Nikons første speilreflekskamera. Det var i produksjon i femten år og ble produsert i mer enn 800 000 eksemplarer.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Nikon Photomic FTn modifisert for NASA.
I 1971 modifiserte Nikon en utgave av F1 med lysmåleren Photomic FTn og motor til bruk på Apollo 15-ferden.

Nikon F-kameraet ble lansert i 1959, var Nikons første speilreflekskamera og det mest avanserte i sin tid. Nikon F var det første kameraet som kombinerte alle produktideer i markedet i ett og samme kamerahus. Det hadde utskiftbare søkere og mattskiver, bajonettfatning, utskiftbar optikk og avtagbart bakstykke. Kameraet kunne utstyres med en motor som fotograferte med en hastighet på 3,6 bilder per sekund, og var verdens første motordrevne speilrefleks. Dette var en egenskap som pressefotografer og fotojournalister satte pris på og hadde stor nytte av. Det var det første speilreflekssystemet som ble tatt i bruk verden over av profesjonelle fotografer, helt fra fotojournalister som dekket Vietnamkrigen til astronauter på Skylab romstasjon. Kameraet ble designet av Yusaku Kamekura (1915-1997), en grafisk designer som blant annet hadde tegnet Nikons logo, en logo som fortsatt er i bruk. Han sto også bak designprogrammet til OL i Tokyo i 1964. Nikon F er det eneste kameraet Kamekura har designet, og for å skille det fra konkurrentene brukte han kun rette linjer, noe som kommer tydelig til uttrykk i det pyramideformede prismehuset. Nikon F var et solid kamera som levde opp til Nikons verdenskjente slagord The cameraman’s camera og som bidro til å bygge Nikons posisjon som én av de to store, ved siden av Canon. Nikon F var i produksjon i femten år og ble produsert i 862 600 eksemplarer.

Nikon Photo Contest

I 1969 lanserte Nippon en internasjonal fotokonkurranse som allerede det første året fikk 21 000 bidrag fra 37 forskjellige land. Hensikten var å skape en arena for fotografikultur, og fotografer av alle slag sender inn bilder. Konkurransen arrangeres fortsatt, og da den feiret sitt 50-årsjubileum i 2019 hadde 33 000 fotografer fra 170 forskjellige land sendt inn mer enn 97 300 bidrag.

Elektronisk kamera var begynnelsen på de digitale

I 1984 introduserte Nikon verdens første telefotosender, utviklet i samarbeid med nyhetsbyrået Kyodo. Enheten kunne lese negativer og positiver direkte og sende dem fra fotografen over det vanlige telefonnettet til redaksjonen. Telefoto var en langsom prosess etter dagens standard, men forandret likevel hverdagen til fotografer verden rundt. I 1988 lanserte Nikon så sitt første elektroniske kamera, Nikon QV-1000C. Det ble levert i et komplett sett med kamerahus, to objektiver og en telefotosender og var primært tiltenkt bruk i presse og media. Kameraet lagret bildene analogt på en floppydisk.

Nikon D

Nikon D6
Nikon D6 er sjette generasjon fullformat proffkamera som ble lansert i 2020.
Av .

Nikon D skulle bli for digital fotografering, det Nikon F hadde vært for analog fotografering. Tidspresset var stort, det var viktig å komme ut på markedet med et produkt før konkurrentene eller før de fikk et for stort forsprang. Produktutviklingen begynte i 1996 og det tok bare et par år før Nikon i 1999 kunne lansere sitt digitale flaggskip, Nikon D1, et speilreflekskamera med utskiftbare autofokusobjektiver og til en pris som på den tiden var en tredjedel av konkurrentenes og med tilstrekkelig høy bildekvalitet. Kameraet ble kåret til det beste digitale profesjonelle produkt av TIPA (Technical Image Press Association) 2000/2001. Nikon D1 ble et paradigmeskifte i den forstand at analog fotografering i praksis var død og digital fotografering tok over. Nikon D1 var produktet som utløste den digitale revolusjonen.

Nikon Z

Nikon Z7 speilløst kamera.
Nikon Z7 er et fullformats speilløst kamera. Etter at Nikon hadde brukt F-objektivfatningen siden 1959, ble den byttet ut med den 17 % større Z-fatningen da Nikon Z7 ble lansert i 2018.
Av .

Da de elektroniske søkerne ble gode nok til å konkurrere med de optiske, åpnet det markedet for speilløse kameraer og muligheten til å benytte mange års erfaring og kompetanse til å utvikle et kamerasystem helt fra bunnen. Den gamle F-fatningen som Nikon hadde benyttet siden 1959 ble forlatt til fordel en større objektivfatning, Z-fatningen, som ga muligheten til å bygge avanserte objektiver med høy lysstyrke. I 2018 ble det speilløse fullformatskameraet Nikon Z7 så lansert, to uker før konkurrenten Canon lanserte sitt EOS R.

Viktige hendelser

Nikon Z9 med 50 mm f/0.95 (pressebilde)
 • 1917: Selskapene Tokyo Keiki, Iwaki og Fujii går sammen om å etablere Nippon Kogaku.
 • 1918: Den første fabrikken står klar, glassverket Oi Dai-ichi.
 • 1921: Nippon lanserer de første kikkertene.
 • 1921: Tyske ingeniører blir invitert til Japan for å lære bort og utvikle Nippons kompetanse.
 • 1925: Nippon lanserer det første mikroskopet.
 • 1931: Nippon installerer et astronomisk teleskop på Tokyos nasjonalmuseum for natur og vitenskap.
 • 1932: Nikkor lanseres som merkenavn for kameraoptikk.
 • 1933: Nippon lanserer Aero-Nikkor, et objektiv for luftfotografering.
 • 1946: Nikon lanseres som merkenavn for småbildekameraer.
 • 1948: Nippon lanserer det første småbildekameraet, Nikon 1
 • 1949: Nippon registreres på børsene i Tokyo og Osaka
 • 1953: Nikon Optical Co blir etablert i USA
 • 1959: Nippon lanserer Nikon F, det første profesjonelle speilreflekskameraet. Den samme bajonettfatningen til objektivene benyttes fortsatt, også på de digitale kameraene.
 • 1961: Nikon AG etableres i Sveits, som det første europeiske datterselskapet.
 • 1963: Nikon lanserer Nikonos undervannskamera.
 • 1968: Nippon åpner det første Nikongalleriet, Ginza Nikon Salon
 • 1968: Nikon Europe etableres i Nederland.
 • 1969: Den første, verdensomspennende fotokonkurranse Nikon Photo Contest blir arrangert.
 • 1971: Nikon F med Photomic prismehus og lysmåler og Nikkor 55 mm f/1.2 objektiv blir brukt på Apollo 15-ferden. NASA kjøpte i alt ni kameraer til denne bruken.
 • 1971: Nikon F2, annen generasjon proffkamera blir lansert.
 • 1971: Nippon utvikler lavspredningsglass som blir viktig for objektiver med lang brennvidde og/eller høy lysstyrke.
 • 1972: Nippon lanserer det første teleobjektivet med lavspredningglass til Sapporo-OL, Nikkor-H 300 mm f/2.8.
 • 1980: Nikon F3, tredje generasjon proffkamera blir lansert, designet av italieneren Giorgetto Giugiaro. Designet kom til å prege videre kameraproduksjon, blant annet den tydelige røde linjen som fortsatt benyttes.
 • 1981: NASA bestiller en spesialversjon av Nikon F3 til bruk på romfergen Columbia.
 • 1983: Autofokuskameraene Nikon L35AF (kompaktkamera) og Nikon F3AF (speilrefleks) blir lansert.
 • 1988: Selskapet skifter navn til Nikon Corporation for å dra nytte av merkekjennskapen og bygge en internasjonal merkevare.
 • 1988: Nikon lanserer sitt første elektroniske stillbildekamera, Nikon QV 1000C.
 • 1992: Nikonos RS undervannskamera blir lansert.
 • 1995 Nikon lanserer E2 og E2s stillbilde digitalkameraer, utviklet i samarbeid med Fuji Photo Film.
 • 1999: Nikon etableres i Kina.
 • 1999: Nikon lanserer det første digitale proffkameraet, Nikon D1.
 • 2004: Nikon lanserer sjette generasjon analogt proffkamera, Nikon F6.
 • 2007: Nikon lanserer Nikon D3, digitalt fullformat proffkamera.
 • 2010: Digitalkameraene Nikon D3 og D3X blir benyttet på den internasjonale romstasjonen, ISS.
 • 2012: Nikon lanserer Nikon D4, digitalt fullformat proffkamera.
 • 2016: Nikon passerer 100 millioner produserte utskiftbare Nikkorobjektiver.
 • 2016: Nikon lanserer Nikon D5, digitalt fullformat proffkamera.
 • 2018: Nikon lanserer det speilløse fullformatskameraet Nikon Z7.
 • 2020: Nikon lanserer Nikon D6, digitalt fullformat proffkamera.
 • 2021: Nikon lanserer Nikon Z9, speilløst fullformat proffkamera.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg