Nikon, russisk patriark  og kirkelig reformator.

Nikon virket først som prest, men ble i 1635 munk med klosternavnet Nikon og i 1642 igumen, det vil si abbed. Tsar Aleksej Mikhailovitsj fikk ham i 1646 utnevnt til arkimandritt ved Neospasskij-klosteret i Moskva, i 1649 til metropolitt av Novgorod, og til patriark av Moskva i  1652.

Som patriark gikk han inn for reformer av de liturgiske bøker etter gresk mønster og revisjon av bibeloversettelsene, og hevdet kirkens uavhengighet av den verdslige makt i kirkelige spørsmål. Fra 1654 fikk han, med tsarens hjelp, innført sine reformer. Men stor motstand i folket og fra munkene og etter hvert sviktende støtte fra tsaren førte til at han måtte gå av som patriark i 1658. Han trakk seg tilbake til et kloster. En synode i Moskva i 1666 til 1667, hvor også patriarkene av Alexandria og Antiokia deltok, bekreftet avsettelsen, men godkjente Nikons liturgiske reformer. Dette førte til et skisma i den russiske kirke. Tsar Fjodor 3 Aleksejevitsj, Aleksejs etterfølger, rehabiliterte Nikon femten år senere.

Nikon døde på vei til Moskva og ble begravd med de æresbevisninger som tilkom en patriark. Han ansees nå som en av Russlands store biskoper.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.