Dura-Europos

Dura-Europos i dagens Syria. Utsnitt av veggfreskene fra synagogen, bygd på 200-tallet evt. Fremstillingen viser israelittenes marsj gjennom Rødehavet og tempelet i Jerusalem. Nasjonalmuseet, Damaskus.

Av /KF-arkiv ※.
Kirkeruinene i Dura-Europos.

Dura-Europos, oldtidsby ved Eufrats midtre løp, i nærheten av landsbyen Qalat as-Salihiya i dagens Syria. Byen ble anlagt av Selevkos 1 rundt 300 fvt. og lå langs handelsruten fra øst til vest. Den ble erobret av romerne i år 164 fvt., og ble senere en romersk grensefestning. Byen ble ødelagt av sassanidene cirka 257 evt., og ble etter hvert dekket av sand og glemt.

Faktaboks

Uttale
dura-europˈos

Utgravninger

I 1920- og 1930-årene ble det gjort betydelige utgravninger i Dura-Europos under ledelse av den russisk-amerikanske arkeologen Michael Rostovtzeff ved Yale University. Fra 1986 fortsatte man arkeologiske utgravninger som et fransk-syrisk samarbeidsprosjekt.

De rike funnene belyser sammenhengen mellom den hellenistiske og Midtøstens kulturer, og viser at byen hadde en multikulturell befolkning. Særlig betydning har funnene av forskjellige trossamfunns forsamlingshus og helligdommer, samt av en mengde dokumenter på pergament og papyrus.

Av spesiell interesse er funnet av en helligdom viet til guden Mithras, et såkalt mithreum. Bygningen gir et godt innblikk i denne kulten som var svært populær i Romerriket, spesielt blant soldater, før Konstantin innførte kristendommen som religion. Bygningen er rikt utsmykket, og viser blant annet et viktig motiv i Mithra-kulten – hvordan guden Mithra dreper en okse.

De mest kjente funnene omfatter en kirke og en synagoge. Kirken anses å være fra rundt 232–256 evt., og regnes blant verdens eldste kirkebygg. Den er utstyrt med et døpefat, og veggene er utsmykket med bilder fra både Den hebraiske bibelen og Det nye testamente.

Synagogen er fra cirka 200 evt., med fresker som viser hendelser fra bibelhistorien, som hvordan Moses blir lagt i en kiste på Nilen (2. Mosebok 2, 1–6) og hvordan Moses bringer vann til folket under ørkenvandringen (2. Mosebok 17, 3–7). Bildene viser at den rabbinske jødedommen, som ikke tillater slike bilder i synagoger, ikke hadde fått gjennomslag i Dura-Europos.

Status i dag

Satellittbilder viser at også Dura-Europos er blitt plyndret av Den islamske stat (IS), som søker etter oldtidsgjenstander som kan selges. Omfanget av ødeleggelsene er ikke klart.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg