mithreum

Mithreum under Basilica San Clemente i Roma
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Et mithreum er et forsamlingsrom (tempel) for Mithras-dyrkelsen, en romersk mysteriekult utbredt blant menn fra 1. til 4. århundre evt., særlig blant soldater. Det er funnet mange hundre mithreer fra hele det tidligere Romerriket; fra Storbritannia (Wales, London), det nåværende Tyskland, Spania, Balkan og Syria (Dura Europos). Det antas at det på 200-tallet kan ha eksistert rundt 800 mithreer bare i Roma. Mange mithreer, i ulike land, er nå gravet ut, restaurert og kan besøkes.

Faktaboks

Etymologi

latin

Også kjent som

mithraeum eller mitreum

Form

London Mithraeum, Bloomberg SPACE
.
Lisens: CC BY 4.0

Mithreene ligger enten i en naturlig underjordisk hule eller var bygget i bunnen av en annen bygning, noe som ga dem et hulepreg. Selve kultrommene er avlange med hvelvete tak og har oftest to lange steinbenker langs langsidene og en passasje i midten. Taket er gjerne dekorert som en stjernehimmel og har noen ganger små hull som skal slippe inn lys. I enden av rommet finnes et slags alter som ofte har sju trappetrinn. Over alteret finnes større religiøst veggbilde eller en stor relieff som viser hvordan Mithras dreper en okse.

Alterbildet

Mithra dreper oksen
Freske i Mihtreet i Marino.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Felles for mithreene er at alterbildet viser en ung mann iført tunika og frygisk lue, som holder en okse fast med sitt ene bein, mens han tvinger dens hode tilbake og dreper den med et sverd. Den synlige innsiden av Mithras' kappe er gjerne dekorert som en stjernehimmel. Han vender sitt hode bort fra oksen under selve handlingen. Rundt den unge mannen er det ulike dyreskikkelser (slange, hund, ravn, skorpion og ofte også en løve), som biter oksen eller slikker dens blod. De ulike dyrenes betydning er omstridt.

I tillegg til det store alterbildet kunne de ulike mithreene ha illustrasjoner som skulle vise hendelser i Mithras liv, ikke minst hans nære vennskap, og i perioder kanskje også identifikasjon med guden Sol Invictus og deres felles måltid. Enkelte bilder kan gi inntrykk av at de to gudene spiser av offerdyret. Vi finner også bilder som viser hans mytiske fødsel som naken voksen mann og i en fjellhule, hvordan han skyter en pil som får vann til å renne ute av en klippe, eller hans reise med solvognen. Det finnes også mange bilder av en naken skikkelse med løveansikt, kanskje en guddom, som er omslynget av en slange. Betydningen er uklar.

Kulten

Siden Mithras-kulten var en hemmelig kult der man måtte opptas gjennom gradvis innvielse i mysteriene, vet vi lite om hvordan møtene foregikk. Størrelsen viser at kultstedene ikke var beregnet på store forsamlinger, men på små fellesskap som kan ha omfattet mellom femti og hundre personer. Man antar at det dreide seg om innvielsesritualer og felles måltider, og at deltakerne satt eller lå på benkene, mens lederne (de høyest på den religiøse rangstigen) ledet seremoniene. Det er funnet mange tegn, også matrester, som viser at det ble holdt fellesmåltider i forbindelse med kulten.

Mens man tidligere antok at det foregikk faktiske oksedrap i forbindelse med kulten, er det er nå bred enighet om at oksedrapet er en mytisk forestilling, og at det ikke ble gjentatt under møtene i mithreene.

Ødeleggelsene

Mens mange ulike religioner og mysteriekulter kunne eksistere ved siden av hverandre i det førkristne Romerriket, førte kristendommens utbredelse på 300-tallet evt. til at de gamle religionen ble undertrykket eller forbudt. Fra 390 evt. utstedte keiser Theodosius flere forbud mot ikke-kristne religioner. Kultstedene, bildene og statuene ble etter hvert ødelagt. Over de gamle husene og mithreene ble det ofte bygget kirker, som under San Clemente i Roma.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg