Khorsabad (ruiner, Dursharrukin)

Khorsabad. Ruiner av Dur-Sharrukin, assyrerkongen Sargon 2s hovedstad.

Av /KF-arkiv ※.

Dur-Sharrukin er en oldtidsby i det gamle Assyria, 15 kilometer nordøst for den moderne byen Mosul i det nordlige Irak. Khorsabad er navnet på landsbyen som ligger på stedet i dag.

Faktaboks

Også kjent som

Khorsabad

Historie

Statue av beskyttende blandingsvesen.
En av to enorme statuer som voktet inngangen til tronsalen (Oriental Institute, University of Chicago).
Statue av beskyttende blandingsvesen.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Byen ble grunnlagt av den assyriske kongen Sargon 2. (regjerte cirka 722–705 fvt.). Hans forgjengere hadde regjert fra Nimrud, men Sargon 2. ønsket å bygge en helt ny by som han kalte Sargons borg (Dur-Sharrukin). En kileskrifttekst gjengir hans egne ord som forteller om hvorfor han valgte akkurat dette stedet.

Det viktigste byggverket var et enormt palass for ham selv, som ble påbegynt allerede i 717 fvt. Utgravninger har vist at det hadde mer enn 200 rikt utsmykkete rom. Byen ble anlagt i rektangulær form med sidene 1600 ganger 1750 meter, noe som gir et areal på 2,8 kvadratkilometer. Byen fikk mektige murer, syv store porter, en ziggurat og flere mindre palasser og administrasjonsbygg. Portene ble bevoktet av enorme relieffer som forestilte blandingsvesener, oftest bevingete okser med menneskehoder.

Som andre byer i datidens Assyria, besto også Dur-Sharrukins befolkning av en blanding av opprinnelige assyrere og av andre folk forflyttet fra sine hjemland, som sannsynligvis også omfattet en del av den israelittiske befolkningen som var bortført fra det erobrete israelittiske Nordriket (Samaria).

I den ti år lange byggetiden ser det ut som om Sargon fremdeles bodde i byen Nimrud de få gangene han var hjemme fra sine mange felttog. Han skal ha flyttet inn i sitt nye palass først i 706 fvt., bare ett år før sin død under et felttog i Anatolia. Byen forble ikke lenge rikets hovedstad. Allerede Sargons etterfølger, Sanherib, forlot den ennå uferdige byen og gjorde Ninive til sin hovedstad.

Utgravninger

Hode fra statue som forestiller en tributtbærer (British Museum)
Fra palasset i Dur Sharrukin
Hode fra statue som forestiller en tributtbærer (British Museum)
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Franske arkeologer foretok utgravninger på stedet i årene 1842 til 1844 og 1852 til 1855, under ledelse av Paul-Émile Botta. Foruten omfattende bygningskomplekser ble det her funnet en rekke tekster og gjenstander som har hatt avgjørende betydning for vårt kjennskap til assyrisk historie. En stor del av gjenstandene som skulle fraktes til Louvre i Paris ble dessverre enten kapret eller sank i elven Shatt al-Arab i forbindelse med to forlis. De er aldri funnet igjen. Det som ble reddet er i dag utstilt i Louvre i Paris.

Nye utgravninger fant sted under ledelse av The Oriental Institute of Chicago i tiden 1928 til 1935. Man fortsatte utgravninger av palasset, men fant også restene etter bymurene og flere templer for de store assyriske gudene, Nabu, Shamash og Sin, samt kultsteder for flere mindre guder. Gjenstander fra Dur-Sharrukin er i dag å finne i mange av verdens kjente museer, som British Museum og Eremitasjen i St. Petersburg.

Situasjonen i dag

I 2015 ble det kjent at også deler ruinene i Khorsabad var blitt ødelagt i forbindelse med bekjempelsen av terrorgruppen Den islamske stat (IS). Mange arkeologiske skatter fra Irak dukket opp i det illegale kunstmarkedet i denne perioden. Iraks ministerium for turisme og antikviteter forsøker å kartlegge og gjenopprette skadene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg