Utu

Shamash overrekker sine lover til Hammurabi.
Shamash
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Utu, sumerisk solgud. Gudens akkadiske navneform er Shamash. Utu var sønn av måneguden Nanna og bror av gudinnen Inanna.

Utu/Shamash er solguden som står opp i øst og forsvinner ned i Dødsriket i vest. Han har derfor også kunnskap om underverdenen. Han lyser opp i mørket og kaster sitt lys over jorden. Han er også beskytteren av sannhet og rett og den som hjelper eller straffer både guder og mennesker. Den sumeriske Utu hadde sitt viktigste tempel i den sydmesopotamiske byen Larsa.

Shamash hadde sitt kultsenter i Sippar i Nord-Babylonia, 20 kilometer syd for dagens Bagdad. Tempelet skal være blitt restaurert under kong Hammurabi (ca. 1728–1686 fvt. eller 19721750 fet.). Ifølge tradisjonen fikk kongen sine lover fra Shamash. Tempelet i Sippar var også kjent for sitt kloster der kvinner, kallt naditu, kunne leve i et religiøst fellesskap.

Betydning

Utu/Shamash beholdt sin rolle som en av Mesopotamias viktigste guder fra sumerisk tid (2000-tallet fvt.) og frem til de nyassyriske og nybabylonske rikene i første årtusen fvt. Både myter og hymner forteller om hans makt og betydning for menneskene. I Gilgamesh-eposet er det Shamash som hjelper Gilgamesh og Enkidu å beseire Humbaba, vokteren av sedertreskogen.

I Assurbanipals bibliotek ble det funnet mange deler av en lang og vakker lovprisningshymne til Shamash. Den nåværende versjonen er satt sammen av mange fragmenter, hvorav en liten del stammer fra Sippar. Hymnen ble sannsynligvis resitert i forbindelse med tempelkulten.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Braarvig, Jens (red.): Sumeriske skrifter, i serien Verdens hellige skrifter. De norske Bokklubbene 2006.
  • Stephens, Ferris J. (oversetter): Hymn to the Sun God, i: Pritchard, James B.: Ancient Near Eastern Texts. Relating to the Old Testament. Princeton- New Jersey 1969.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg