kunstindustri

Plansje med en overdådig dekorert port i støpejern fra Kværner Brug. Sannsynligvis 1880/90-årene.

Jernport

Artikkelstart

Kunstindustri er en betegnelse som kom i bruk på 1800-tallet og er knyttet til bestrebelsene etter å tilføre nye maskinfremstilte produkter estetiske kvaliteter. Den dekket ikke bare seriefremstilte industriprodukter, men også unikagjenstander produsert i industrimiljø og snart også håndverksprodukter der det var lagt vekt på den kunstneriske form, men der bruksaspektet var fullt ut i behold. Kunstindustri er således en bunden eller anvendt kunst til forskjell fra den «frie» kunst – maleri, skulptur og lignende.

Begrepet svarer omtrent til engelsk applied art, tysk angewandte Kunst og fransk art appliqué. Brukskunst var opprinnelig nok tenkt som et norsk synonym til disse.

Kunstindustriproduktene inndeles vanligvis etter materiale: metall, tre, keramikk, glass, lær, tekstil og så videre, eller funksjon som bokbind, ur med mer. Også i nye kunststoffer som for eksempel plast skapes det produkter som betegnes som kunstindustri. På den annen side regnes også gjenstander fra tiden lenge før industrialismen til samme kategori.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg