Artikkelstart
Dorothe Engelbretsdatter var en norsk dikter fra Bergen, og en av Norges mest populære diktere i sin samtid. Hun var særlig kjent for sin salmediktning.
Hennes første salmesamling Siælens sangoffer ble trykt i Oslo 1678. Salmene gir uttrykk for tidens botsfromhet, men har et mer personlig preg enn vanlig. Hun hadde da mistet syv av sine ni barn og sa selv: «Ny sorg foraarsagede nye sange».
Engelbretsdatter giftet seg rundt 1652 med Ambrosius Hardenbeck. Etter Hardenbecks død i 1683 skrev hun den store diktsyklus Taareoffer, en parafrase over Luk 7,36–50 (synderinnen i fariseerens hus) i tilknytning til en andaktsbok av Heinrich Müller med en lignende tittel.
De fleste av hennes salmer var diktet til moderne melodier og ledsaget av notebilag; de ble meget populære og er trykt i 25 utgaver, den siste i 1868. De var beregnet på husandakten og kom inn i privatsalmebøker, i kirkesalmebøker kom de først da Magnus Brostrup Landstad gav dem plass i sin kirkesalmebok (1869). Landstads reviderte salmebok har fire salmer av henne. I Norsk Salmebok 1985 er disse to tatt med: Dagen viker og går bort (1678) og Når verden med sin vrede sviker (1681). Bare den første er med i den nye salmeboken fra 2013.
Dorothe Engelbretsdatter skrev også leilighetsdikt og rimbrev, hvorav rundt 50 er bevart. De anslår en lystig, usnerpet og ofte dristig tone.
Hennes hus står i Gamle Bergen Museum.
Kommentarer (2)
skrev Kjetil Dybvik
Hvordan vet man at uttalen er doroth’e? Ser det pågår en diskusjon blant norsklærere i dag på Facebooksiden Nordklærere 2.0. Der hevder noen at enkelte forskere uttaler fornavnet «Dorthe» også?
skrev Kjell-Olav Hovde
Hei Kjetil. Takk for fint innspill. Flere navneformer er bevart. Dorte. Dorothe og Dorothea. Kanskje var det ikke så nøye den gangen. Vi må helt opp til 1900-tallet før skrivemåten av navn blir uniformert. Vi har bestilt en ny artikkel om DE, så da kan vi prøve å si noe mer om navnet.
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.