Mikhail Sjolokhov

Faktaboks

Mikhail Sjolokhov

Mikhail Aleksandrovitsj Sjolokhov

Uttale
sjˈolokhov
Født
24. mai 1905
Død
21. februar 1984

Artikkelstart

Mikhail Sjolokhov var en russisk forfatter. Han er særlig kjent for romanen Stille flyter Don (Tikhij Don, 4 bind 1928–40) og mottok Nobelprisen i litteratur i 1965.

Sjolokhov vokste opp i Vjosjenskaja nord i Rostov-regionen. Han fikk bare rudimentær skolegang og sluttet seg i 1918 til bolsjevikene i borgerkrigen. I 1922 flyttet han til Moskva for å bli journalist og livnærte seg ved forskjellig fysisk arbeid mens han parallelt begynte å skrive og publisere. I 1924 flyttet han tilbake til hjemstedet.

Stille flyter Don står i Tolstojs romantradisjon. Boken er en kombinasjon av familiekrønike og historisk epos og gir en levende, sterkt realistisk skildring av kosakkenes liv før, under og etter den første verdenskrig, i revolusjon og borgerkrig.

Sjolokhovs øvrige produksjon står langt tilbake for dette verket. Av andre titler kan noen nevnes: Ny jord (Podnjataja tselina, 1. del 1932, norsk oversettelse i 1935; 2. del 1960, norsk oversettelse samme år), som priser tvangskollektiviseringen, fortellingen En menneskeskjebne (Sudba tsjeloveka, 1957, norsk oversettelse i 1960) og den ufullførte romanen De kjempet for fedrelandet (Oni srazjalis za rodinu, 1943–59, ny variant 1969). Sistnevnte tematiserer andre verdenskrig, da han virket som krigskorrespondent.

På grunn av ulikhetene mellom Stille flyter Don og Sjolokhovs øvrige produksjon ble han i flere omganger anklaget for plagiat. Statistiske analyser og arkivstudier har imidlertid sannsynliggjort at romanen er fra Sjolokhovs hånd.

Sjolokhov var i alle år trofast mot kommunistpartiets linje, og var også ledende i hetsen mot forfatterne Boris Pasternak, Andrej Sinjavskij og Julij Daniel, samt Aleksandr Solzjenitsyn.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg