Voldgift er en prosess for å avgjøre en rettslig tvist hvis partene ikke kommer til enighet ved forhandlinger og heller ikke vil bringe tvisten inn for en domstol. Voldgift er en gammel ordning som spilte en betydelig rolle i romersk og gammel germansk rett, og må ansees som en forløper for ordinær rettergang. I moderne tid har voldgift anvendelse særlig innenfor tre områder: private tvistemål, arbeidsforhold og internasjonale forhold.

Faktaboks

Etymologi
egentlig ‘det å gi noe i en annens vold’

Regler om voldgift i norsk rett står i lov om voldgift av 14. mai 2004 nr. 25, som gjelder voldgift som er avtalt mellom partene på frivillig basis, eller som følger av lov (noe som er sjeldent). Partene kan være norske eller utenlandske. Voldgift består i at partene i tvisten frivillig overlater avgjørelsen til andre personer eller institusjoner enn de vanlige domstolene. Avgjørelsen er endelig og bindende for partene. Voldgiftsbehandlingen og avgjørelsen er ikke underlagt taushetsplikt med mindre partene har bestemt noe annet.

Alle sivile saker kan avgjøres ved voldgift, unntatt saker som partene ikke har fri rådighet over, for eksempel farskapssaker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg