Diane Arbus

Faktaboks

Diane Arbus

Født Diane Nemerov

Født
14. mars 1923, New York City
Død
26. juli 1971, New York City
Identical twins, Roselle, N.J. av Diane Arbus

Puerto Rican woman with a beauty mark, NYC av Diane Arbus fra 1965

Artikkelstart

Diane Arbus var en amerikansk dokumentar- og motefotograf. Hun arbeidet i flere år sammen med ektemannen Allan Arbus for store motemagasiner som Vogue, Harper's Bazaar og Esquire. Hun er mest kjent for sine dokumentarfotografier av stigmatiserte mennesker i samfunnet som rusavhengige, transvestitter, strippere, sirkusartister, homofile og naturister. Resultatene ble en samling unike og ofte groteske fotografier av det moderne menneskets skyggesider – en enestående dokumentasjon av samtiden.

Arbus mottok flere stipend fra Guggenheim Foundation og deltok på utstillinger ved anerkjente kunstinstitusjoner som Museum of Modern Art i New York og Museum of Contemporary Art i Chicago. Hun fikk litt anerkjennelse for sitt kunstneriske virke mens hun levde. Da hun ble første fotograf til å delta i den prestisjetunge Veneziabiennalen i 1972, fikk hun anerkjennelsen hun fortjente som fotograf og kunstner.

Fotografisk praksis

Arbus fikk sitt første kamera av typen Graflex i 1941 av ektemannen Allan Arbus. Hun meldte seg på fotokurs med fotografen Berenice Abbott samtidig som hun og ektemannen frekventerte galleriet til Alfred Stieglitz, 291, hvor de ble kjent med fotografene Paul Strand, Mathew B. Brady og Bill Brandt.

Sammen med ektemannen startet Arbus fotostudioet «Diane & Allan Arbus» i 1946, hvor hun var art director og han fotograf. De jobbet på oppdrag for kjente motehus og leverte til magasiner som Vogue, Glamour, Seventeen, Harper’s Bazaar og Esquire. Begge mislikte moteverden, og i 1956 sluttet hun med motefotografi for å fokusere mer på egne arbeider.

Kunstnerisk virke

Arbus begynte å gå gatelangs i New York for å fotografere tilfeldige forbipasserende. Hun ønsket å jobbe med et kamera som ga et mindre kornete og mer detaljrikt uttrykk enn de nyere kameraene, og kjøpte et toøyet mellomformat Rolleiflex-kamera med det kvadratiske filmformatet seks ganger seks centimeter. Dette kamera var spesielt godt egnet til gatefotografering.

Arbus' stil fra denne perioden er direkte, usminket og autentisk – det motsatte av motefotograferingen som hun hadde lite til overs for. Under dokumentarfotograferingen brukte hun ofte blits i dagslys som bidro til at fotografiene fikk et surrealistisk uttrykk. Arbus etablerte ofte en personlig relasjon til menneskene hun fotograferte, og møtte mange av dem over flere år for å fotografere dem gjentatte ganger.

Arbus hadde store utfordringer med å leve av kunstverkene hun produserte, og flere av oppdragene hun fikk, var dårlig betalt. Hun livnærte seg på å fotografere for forskjellige magasiner og undervise i fotografi ved kunst- og designskolene i Rhode Island.

I 1963 mottok hun et stipend fra Guggenheim Foundation til prosjektet American rites, manners, and customs. Det ble videreført med et nytt stipend i 1966. Tre år senere startet hun på en ny serie fotografier fra et boligkompleks for utviklingshemmede i New Jersey som hun kalte Untitled. Hun dro dit ved flere anledninger og beskrev møtene og bildene som følsomme og lyriske.

Arbus første store utstilling var på Museum of Modern Art sammen med Lee Friedlander og Garry Winogrand. Utstilling ble kuratert av historikeren og kunstkritikeren John Szarkowski og fikk over 250 000 besøkende. Arbus fikk både kritikk og ros for dokumentarfotografiene hun stilte ut.

Bøker

  • Diane Arbus. An aperture monograph, MoMA, 1972
  • Diane Arbus: Magazine Work, Aperture, 1984
  • Untitled – Diane Arbus, Aperture, 1995
  • Revelations, Random House, 2003
  • Diane Arbus: A Chronology, 1923–1971, Aperture, 2011
  • Silent Dialogues: Diane Arbus & Howard Nemerov, Fraenkel Gallery, 2015
  • Diane Arbus: A box of ten photographs, Aperture, 2018

Personlig liv

Foreldrene til Arbus, David Nemerov og Gertrude Russek Nemerov, flyktet fra Sovjetunionen til New York før Diane Arbus ble født. Foreldrene kom fra velstående familier og levde hektiske liv. Arbus ble oppdratt av guvernanter og tjenere. Da hun var 18 år, giftet hun seg med ungdomskjæresten Allan Arbus og tok avstand til familien.

Allan og Diane Arbus arbeidet sammen i fotostudioet i ti år inntil hun bestemte seg for å bli dokumentarfotograf. Fire år senere innledet hun et forhold til billedkunstneren Marvin Israel og separerte seg fra Allan Arbus.

Arbus hadde store humørsvingninger gjennom livet og slet i perioder med å finne meningen med tilværelsen. 26. juli 1971 tok Arbus livet sitt ved å kutte over håndleddene med et barberblad hjemme i kunstnerkollektivet Westbeth i New York. Arbus etterlot seg to døtre.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg