Alfred Stieglitz

Faktaboks

Alfred Stieglitz
født:
1864
død:
1946

Alfred Stieglitz. Fotografi. ”Snapshot – from my window, New York.” 1902. 

Alfred Stieglitz. Endestasjonen, 1893. Fotogravyre.

Av /NTB Scanpix ※.

Alfred Stieglitz, amerikansk fotograf, fotokunstner, gallerist og kunstformidler, som introduserte moderne kunst for det amerikanske publikum. Han banet også veien for fotokunstens inntreden i det etablerte kunstliv.

Etter utdannelse i Tyskland i 1880-årene, der han konsentrerte seg om fotokjemi, kom han 1890 tilbake til USA og ble snart i kraft av sin tekniske dyktighet og kunstneriske innsikt den ledende fotografen i USA. I 1902 tok han initiativet til dannelsen av Photo Secession-gruppen, som hadde som mål å bane veien for den frie, uavhengige fotokunsten. I 1905 åpnet gruppen galleriet 291. Etter at galleriet måtte stenge i 1917, begynte Stieglitz igjen å vie seg til sitt eget fotografiske arbeid, og han skapte flere kjente billedserier.

Fra 1920-årene tok han opp galleridriften igjen. Gjennom en lang rekke betydningsfulle utstillinger av franske malere og gjennom tidsskriftet Camera Work (1903–17) introduserte Stieglitz moderne kunst for det amerikanske publikum.

Stieglitz anses også som en foregangsmann gjennom sin innsats for å bringe fotokunsten inn i det etablerte kunstlivet. Han insisterte på at fotografiet skulle være en kunstform på lik linje med for eksempel maleri og grafikk.

Han var gift med maleren Georgia O'Keeffe.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg