Alvilde og Gjøken

Sjømannen Hans blir kalt Gjøken fordi han «legger eggene sine i flere reir» (setter barn på flere kvinner). Han er den biologiske faren til Alvildes lille sønn.

Av /Nasjonalbiblioteket.
Harald med Alvildes lille sønn
Harald lider av nervøsitet og er hjemmeværende når Alvilde og Dobbelt-Petra arbeider på Hjula Væveri. Han er vant med å bli kalt arbeidsudyktig, men viser seg å skjøtte barnepass og annet husmorarbeid på en utmerket måte.
Av /Nasjonalbiblioteket.
Kirketjener Evensen, Alvilde, Dobbelt-Petra og Harald

Kirketjener Evensen (stående til venstre) bistår med det formelle når Alvilde – med hennes egne ord – «har gått her og blitt glad i’n Harald uten å veta det sjæl». Også Dobbelt-Petra (stående til høyre) gleder seg over det kommende ekteparet (sittende ved bordet).

Den store barnedåpen er en norsk film fra 1931 om ugifte fabrikkarbeidermødre i Kristiania. Den sosialrealistiske komedien er basert på Oskar Braatens skuespill med samme navn. Den halvannen time lange svart-hvitt-filmen ble en vellykket debut for Tancred Ibsen som filmregissør. Den store barnedåpen regnes også som den første norske lydfilmen og innledet dermed en ny periode i norsk filmhistorie.

Utgangspunkt på Nationaltheatret

Oskar Braatens komedie Den store barnedåpen hadde premiereNationaltheatret i 1925. Tancred Ibsen fikk ideen da han så oppsetningen. Spillefilmen fikk overveiende gode kritikker etter premieren i 1931. Den ble innledningen til hans lange filmkarriere og mange klassikere.

Fra nasjonalromantikk til realisme

Det var mye nasjonalromantikk i de norske stumfilmene i 1920-årene. I Den store barnedåpen ønsket Tancred Ibsen å skildre den moderne byen på en mer realistisk måte.

Resymé

Alvilde og hennes eldre medbeboer Dobbelt-Petra er kolleger på Hjula Væveri når førstnevnte blir uplanlagt gravid. Omtrent samtidig innlosjerer de en stakkarslig mann ved navn Harald. Den strenge kapellanen vil ikke døpe barna til de ugifte mødrene og møtes med utmeldinger fra statskirken. Godt hjulpet av en snarrådig kirketjener Evensen ender det hele i den store barnedåpen i filmens sluttscene. Da har alenemoren Alvilde for lengst oppdaget hvor snill og arbeidsom Harald er.

Et utvalg medvirkende

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg