Den islamske militære alliansen for å bekjempe terrorisme er en sikkerhetspolitisk koalisjon av stater som ble etablert i desember 2015, grunnlagt av daværende forsvarsminister i Saudi-Arabia, Mohammed bin Salman. Gruppens hovedkvarter ligger i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh. Gruppen ble opprettet i kjølevannet av fremveksten av IS i Irak og Syria, og i en periode hvor svært mange fra blant annet Saudi-Arabia hadde tilsluttet seg IS som fremmedkrigere.

Grupperingen var på engelsk først kjent som Islamic Military Alliance to Fight Terrorism (IMAFT) men skiftet raskt navn på til Islamic Military Counter Terrorism Coalition (IMCTC). Gruppen ble opprettet med formål å militært bidra til å bekjempe terrorisme i Afghanistan, Egypt, Irak, Libya og Syria, og besto ved etableringen av 34 stater. Noen flere har senere sluttet seg til. I 2023 bestod gruppen av 42 land. Medlemslandene er fra Afrika og Asia, inklusive den arabiske verden, og primært sunni-muslimske, med unntak av Oman og Libanon. Syria, Iran og Irak er ikke medlemmer. Etter den saudisk-ledede blokaden av Qatar i 2017, ble Qatar en periode ekskludert fra gruppen.

Gruppen har aldri blitt en operativ militær allianse, og er av mange sett på som et verktøy for å fremme saudiske interesser.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg