Helge Sten, norsk musiker, lydkunstner og produsent, født 26. januar 1971 på Røros. Under navnet Deathprod har han siden 1990-tallet vært en av Norges mest fremtredende musikere og produsenter innen elektronika, støymusikk og eksperimentell jazz, og har produsert utgivelser med artister som Nils Petter Molvær, Arve Henriksen og Susanna Wallumrød.

Musikkinteressen til Sten ble i oppveksten vekket av band som Led Zeppelin og The Residents, men det var fascinasjonen for bruk av utradisjonelle og komplekse lydbilder og studioutstyr som instrument som gjorde at han etablerte lydstudioet Audio Virus Lab på slutten av 1980-tallet. Her begynte han å eksperimentere med lydskisser av abstrakt art i skjæringspunktet mellom støy og elektronika.

I perioden 1992-1994 var Sten medlem av Motorpsycho, før han brøt ut og albumdebuterte som Deathprod med det mørke og atmosfæriske Treetop drive (1994). Her utforsket han både det hørbare og uhørbare ved lyd. Han fortsatte dog samarbeidet med Motorpsycho som bandets produsent.

Det eksperimentelle konseptalbumet Imaginary songs from Tristan Da Cunha (1996) bestod av det som var tenkt å kunne være lydspor til den avsidesliggende vulkanøya Tristan da Cunha, mens på Nordheim Transformed (1998) samarbeidet Sten med Biosphere om å remikse elektroniske verker av komponisten Arne Nordheim.

I 2004 ble samleboksen Deathprod utgitt på selskapet Rune Grammofon. Den bestod av fire album, deriblant det tidligere uutgitte Reference Frequencies, samt det nyinnspilte Morals and Dogmas. I 2011 etablerte Sten et improvisasjonssamarbeid med den tidligere Led Zeppelin-bassisten John Paul Jones under navnet Minibus Pimps.  

  Foreslå endringer i tekst

  Foreslå bilder til artikkelen

  Kommentarer

  Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

  Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

  Du må være logget inn for å kommentere.