Faktaboks

Corfitz Ulfeldt
Født
10. juli 1606, Assens, Danmark
Død
26. februar 1664, Rhinen
Begravelsessted
Neuenburg, senere gravd opp og begravet i Basel
Levetid - kommentar
noe usikker dødsdato, død i en båt på Rhinen
Virke
Rikshovmester
Familie

Foreldre: rikskansler Jakob Ulfeldt og Birgitte Brockenhuus.

Gift med Leonora Christina (1621–1698), datter av Christian 4. og Kirsten Munk.

Corfitz Ulfeldt
Av .
Skamstøtte
Da Corfitz Ulfeldt ble dømt til døden ble det reist en såkalt skamstøtte over ham på Gråbrødretorv i København med ordene: Corfitz WF (Ulfeldt) forræderen/ Till Æwig Spott/ Skam og Skiendsel. Støtten ble ødelagt under den store brannnen i 1728, men ble siden renovert. Støtten ble gjenoppstilt i Det danske Nationalmuseets indre gård, hvor den kan ses i dag.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Corfitz Ulfeldt var en dansk riksembetsmann og greve. Han ble i 1636 gift med Leonora Christina, datter av Christian 4 og Kirstine Munk.

Innflytelsesrik leder

Ulfeldt ble riksråd i 1636, stattholder på Københavns slott i 1637 og var rikshovmester i årene 1643–1651. Han skaffet seg hurtig en maktposisjon som rikets egentlige leder og klarte å hevde sin stilling overfor kongen selv etter det motsetningsforholdet som oppstod på grunn av nederlagene i krigen mot Sverige i 1643–1645, Hannibalfeiden.

Etter Christian 4s død i 1648 mistet Ulfeldt sin innflytelse. En mistanke om at Ulfeldt hadde misbrukt sin maktposisjon til egen økonomisk vinning, fikk den nye kongen, Frederik 3, til å innlede undersøkelser om hans embetsførsel i 1651. Ulfeldt flyktet til utlandet, først til Nederland og senere til Sverige, hvor han i 1657 gikk i svensk tjeneste og blant annet deltok som forhandler ved Roskildefreden i 1658.

Dømt for landsforræderi

I 1659 kom det til brudd med den svenske kongen, og Ulfeldt ble fengslet, beskyldt for landsforræderi og dødsdømt. Han greide imidlertid å flykte i 1660 og kom seg til Danmark, hvor han straks ble arrestert, men frigitt i 1662 etter å ha frasagt seg alle sine eiendommer og andre rettigheter. Han reiste deretter til Nederland og Frankrike, ivrig opptatt med planer om hevn; blant annet tilbød han den danske krone til kurfyrsten av Brandenburg.

Høyesterett i København dømte Ulfeldt til døden in contumaciam som landsforræder. Kona Leonora Christina ble arrestert i 1663. Ulfeldt døde året etter i en elvebåt på Rhinen etter å ha tilbrakt sin siste tid som jaget flyktning.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Heiberg, Steffen: Enhjørningen Corfitz Ulfeldt, 1993, isbn 87-01-08662-6

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg