Carl Sofus Lumholtz

Faktaboks

Carl Sofus Lumholtz
Uttale
lˈumholtz
Født
23. april 1851, Fåberg, Oppland
Død
5. mai 1922, Saranac Lake Sanitarium i staten New York, USA

Carl Sofus Lumholtz

Av /NTB Scanpix ※.
En annen framstilling av jegeren Lumholtz med gevær og pistol.
Lumholtz

Artikkelstart

Carl Sofus Lumholtz var en norsk oppdagelsesreisende og etnograf.

Lumholtz ble cand.theol. i 1876. Han ble interessert i zoologi, og dro i 1880 på en innsamlingsreise til Australia for Universitetets Zoologiske Museum, Oslo. Han oppdaget flere nye plante- og dyrearter og gjorde etnografiske undersøkelser blant Queenslands urbefolkning. Etter fire år vendte han hjem med rike samlinger. Reisen er beskrevet i Blandt menneskeædere. Fire aars rejse i Australien (1888).

Med støtte av American Geographical Society dro Lumholtz i 1890 sammen med den svenske forskeren C. W. Hartman til det nordlige Mexico for å studere såkalte huleboere. Siden fulgte to ekspedisjoner til omtrent samme trakter (1893–1897 og 1898). Lumholz kom nå i kontakt med huichol- og tarahumare-folkene. Fra disse reisene brakte han med rike samlinger til The American Museum of Natural History, blant annet en stor samling fotografier og voksruller med opptak av sang og musikk. I 1909–1910 studerte han papago-folket i Arizona og New Mexico, i 1914–1915 oppholdt han seg i India for å studere hinduisk religion, og i 1915–1917 blant dajakeneBorneo. Herfra brakte han med seg hjem en rik samling kulturgjenstander, en rekke fotografier og en av de aller første filmene fra Borneo.

Lumholtz utgav en rekke bøker, blant annet Blandt Mexicos indianere (2 bind, 1903), Symbolism of the Huichol Indians (1900), og Through Central Borneo (2 bind, 1920). Flere av Lumholtz' samlinger finnes i Etnografisk samling, Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo. Hans fortsatte aktualitet har vist seg de seneste årene, med utstillinger både i Mexico, Australia og Norge og en stor, finskprodusert europeisk utstillingsturné om nordiske oppdagere. I 1993 laget NRK tre programmer om Lumholtz, og Etnografisk samling produserte en større utstilling om ham.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Klausen, Arne Martin & Arve Sørum, red.: Under tropenes himmel : den store norske oppdager Carl Lumholtz, 1993, isbn 82-10-03689-0, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg