Carl Deichman

Faktaboks

Carl Deichman
Uttale
dˈeik-
Født
1705, Odense eller Viborg, Danmark
Død
21. april 1780, Porsgrunn
omtrentlig fødselsår

Carl Deichman malt av ukjent kunstner.

.

Artikkelstart

Carl Deichman var en dansk-norsk jernverkseier og samler. Boksamlingene hans ble testamentert til offentlig bruk, og dannet grunnlag for Christianias første offentlige bibliotek, Deichman bibliotek.

Han ble født i Viborg og var sønn av Bartholomæus Deichman. Som ung var han hoffjunker hos Frederik 4, senere auskultant ved bergverksdirektoriet på Kongsberg. I 1733 ble Deichman assessor i den norske overhoffrett og kanselliråd. Sammen med sin eldre bror Vilhelm Deichman ble han medeier i Fossum og Bolvik jernverk ved Skien, senere også eier av Eidsfos jernverk.

Deichman bosatte seg i Porsgrunn. Han var vitenskapelig interessert, og opprettet betydelige samlinger av bøker, manuskripter, natur- og kunstgjenstander, mynter og antikviteter. Han skrev mineralogiske og historiske avhandlinger over Norges bergverkshistorie og korresponderte med mange av tidens kjente lærde. I 1758 ble han medlem av Videnskabernes Selskab i København.

Han gav samlingene sine, blant annet et bibliotek på rundt 6000 bind, til offentlig bruk i Oslo ved testament 28. februar 1780, sammen med en kapital på 2000 riksdaler. Av hans etterlatte personalhistoriske opptegnelser er en del trykt i Meddelelser fra det norske rigsarkiv (1870).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Amundsen, L. (1976). Katalog over Cancelliraad Carl Deichmans bibliotek, b. 1, xi-xl,
  • Ehrencron-Müller, H. (1925). Forfatterlexikon [...], B. 2
  • Schilbred, C.S. (1950). Kanselliråd Carl Deichman. Norsk slektshistorisk tidsskrift, 12, 351-57

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg