Burjatija, republikk i Russland (Respublika Burjatija), på sør- og østsiden av innsjøen Bajkal; 351 300 km2 med 960 000 innb. (2008). Hovedstad: Ulan-Ude (372 400 innb. 2008).

Området består hovedsakelig av fjell, som i Sajanfjellene i sørvest når opp i 3300 moh. De viktigste elvene er Selenga, som renner ut i Bajkalsjøen, og Vitim, en av Lenas bielver. Barskog (taiga) dekker ca. 70 % av arealet, mens steppevegetasjon dominerer på slettene. Klimaet er ekstremt kontinentalt, med kald vinter og varm sommer.

Burjatene utgjør ca. 28 % av befolkningen, mens 68 % er russere (2002). Ca. 60 % bor i byer og tettsteder. Over halvdelen av befolkningen bor i nedre del av Selengadalen.

Husdyrhold (storfe, sauer, geiter, hester) er en viktig del av det økonomiske liv. Det dyrkes korn og grønnsaker i Selengadalen. De mineralske forekomstene er betydelige, med gull, wolfram, molybden, nikkel m.m. Industrien er konsentrert til Ulan-Ude, og omfatter produksjon av metaller, maskiner, bygningsmaterialer og treforedling. Den transsibirske jernbanen går gjennom området, med en sidebane fra Ulan-Ude til Ulaanbaatar (Ulan Bator) i Mongolia og videre til Kina.

Området ble kolonisert av russere fra 1600-tallet; tilsluttet Russland gjennom avtaler med Kina 1689 og 1727. Anlegget av den Transsibirske jernbane fra slutten av 1800-tallet medførte ytterligere russisk innflytelse. Burjatija ble opprettet som autonom republikk 1923 ved sammenslutning av to fylker; til 1958 kalt Burjatmongolske autonome sovjetrepublikk. Republikkens ledelse undertegnet 1992 Føderasjonsavtalen, se Russland (Stat og styresett).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.