Burjatija, republikk i Russland (Respublika Burjatija), på sør- og østsiden av innsjøen Bajkal; 351 300 km2 med 960 000 innb. (2008). Hovedstad: Ulan-Ude (372 400 innb. 2008).

Området består hovedsakelig av fjell, som i Sajanfjellene i sørvest når opp i 3300 moh. De viktigste elvene er Selenga, som renner ut i Bajkalsjøen, og Vitim, en av Lenas bielver. Barskog (taiga) dekker ca. 70 % av arealet, mens steppevegetasjon dominerer på slettene. Klimaet er ekstremt kontinentalt, med kald vinter og varm sommer.

Burjatene utgjør ca. 28 % av befolkningen, mens 68 % er russere (2002). Ca. 60 % bor i byer og tettsteder. Over halvdelen av befolkningen bor i nedre del av Selengadalen.

Husdyrhold (storfe, sauer, geiter, hester) er en viktig del av det økonomiske liv. Det dyrkes korn og grønnsaker i Selengadalen. De mineralske forekomstene er betydelige, med gull, wolfram, molybden, nikkel m.m. Industrien er konsentrert til Ulan-Ude, og omfatter produksjon av metaller, maskiner, bygningsmaterialer og treforedling. Den transsibirske jernbanen går gjennom området, med en sidebane fra Ulan-Ude til Ulaanbaatar (Ulan Bator) i Mongolia og videre til Kina.

Området ble kolonisert av russere fra 1600-tallet; tilsluttet Russland gjennom avtaler med Kina 1689 og 1727. Anlegget av den Transsibirske jernbane fra slutten av 1800-tallet medførte ytterligere russisk innflytelse. Burjatija ble opprettet som autonom republikk 1923 ved sammenslutning av to fylker; til 1958 kalt Burjatmongolske autonome sovjetrepublikk. Republikkens ledelse undertegnet 1992 Føderasjonsavtalen, se Russland (Stat og styresett).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.