Burjatia er et føderasjonssubjekt med status av republikk (Respublika Burjatija) i Den russiske føderasjon. Burjatia tilhører Fjernøsten føderale krets. Republikken er 351 300 km2 og har 985 000 innbyggere (2018).

Burjatia ligger på sør- og østsiden av innsjøen Bajkal. Hovedstaden Ulan-Ude har 435 000 innbyggere (2018). Burjatia ligger i tidssonen UTC +08.00 (Irkutsk-tid).

Området består hovedsakelig av fjell, som i Sajanfjellene i sørvest når opp i 3300 moh. De viktigste elvene er Selenga, som renner ut i Bajkalsjøen, og Vitim, en av Lenas bielver. Barskog (taiga) dekker cirka 70 % av arealet, mens steppevegetasjon dominerer på slettene. Klimaet er ekstremt kontinentalt, med kald vinter og varm sommer.

Burjatene utgjør cirka 30 % av befolkningen, mens 65 % er russere. Sju prosent er tatarer og nesten seks prosent ukrainere (2010). Cirka 59 % bor i byer og tettsteder. Over halvdelen av befolkningen bor i nedre del av Selengadalen.

Husdyrhold av storfe, sauer, geiter og hester er en viktig del av det økonomiske livet. Det dyrkes korn og grønnsaker i Selengadalen. Område har betydelige forekomster av mineraler, blant annet gull, wolfram, molybden og nikkel.

Industrien er konsentrert til Ulan-Ude, og omfatter produksjon av metaller, maskiner, bygningsmaterialer og treforedling. Den transsibirske jernbanen går gjennom området, med en sidebane fra Ulan-Ude til Ulaanbaatar (Ulan Bator) i Mongolia og videre til Kina.

Området ble kolonisert av russere fra 1600-tallet og ble tilsluttet Russland gjennom avtaler med Kina 1689 og 1727. Anlegget av den Transsibirske jernbane fra slutten av 1800-tallet medførte ytterligere russisk innflytelse. Burjatija ble opprettet som autonom republikk 1923 ved sammenslutning av to fylker. Fram til 1958 ble den kalt Burjatmongolske autonome sovjetrepublikk. Republikkens ledelse undertegnet i 1992 Føderasjonsavtalen, se Russlands politiske system.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.