Faktaboks

Božena Němcová
født Barbora Novotná, senere Barbora Panklová. Bozena Nemcova
Uttale
njˈemtsåva:
Født
4. februar 1820, Wien, Østerrike (den gang Habsburg-imperiet)
Død
21. januar 1862, Praha, Tsjekkia (den gang Habsburg-imperiet)
Božena Němcová omkring 1850. Daguerreotypi.
Božena Němcová er en av den tsjekkiske litteraturens klassikere.

Božena Němcová var en tsjekkisk forfatter. Hun regnes som en av grunnleggerne av den moderne tsjekkiske litteraturen, og hendes roman Bestemoder tilhører den tsjekkiske litterære kanonen. Hennes versjon av Askepott, Tři oříšky pro Popelku, er kjent i Norge på grunn av filmatiseringen Tre nøtter til Askepott.

I 1837 giftet Němcová seg med tollfunksjonæren Josef Němec. På grunn av begges patriotiske holdninger ble de forfulgt og stadig tvangsflyttet. Fra 1850 levde hun uten ektemannen og sammen med parets fire barn i Praha. Hun omgikk tidens tsjekkiske kunstnere og intellektuelle og forsøkte å skape seg et levebrød som forfatter.

Němcová samlet et rikt folkeminne-materiale i samarbeid med Karel Jaromír Erben og utgav fire bind tsjekkiske og slovakiske eventyr (1845–1847 og 1857–1858).

Dessuten skrev hun en rekke realistiske reportasjer fra ulike steder i provinsen, foruten psykologisk dyptpløyende noveller fra forskjellige sosiale miljøer om kvinneskjebner i samtiden.

Němcová er blitt sammenlignet med blant andre Bjørnstjerne Bjørnson, George Sand og Ivan Turgenev. Hennes hovedverk, Bestemoder (1855, originaltittel Babička, norsk oversettelse 1894), båret av romantikkens natur- og frihetslengsel, er delvis selvbiografisk og er blitt mye lest av senere generasjoner. Verket er blitt utgitt i over 300 utgaver og er oversatt til en lang rekke språk. Det har også blitt dramatisert og filmatisert mange ganger.

Til tross for langvarig sykdom, personlige problemer og materiell nød ble Němcová den tsjekkiske litteraturens fremste eksponent i kampen for nasjonal og sosial frigjøring og for kvinnenes rettigheter. Hun er grunnleggeren av den realistiske fortellerkunsten i tsjekkisk litteratur.

Němcovás eget liv har vært gjenstand for adskillige fremstillinger i bøker, teater og film. Hennes korrespondanse står som et selvstendig litterært verk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg