Božena Němcová

Faktaboks

Božena Němcová
født Barbora Novotná, senere Barbora Panklová
Uttale
njˈemtsåva:
Født
4. februar 1820, Wien, Østerrike (den gang Habsburg-imperiet)
Død
21. januar 1862, Praha, Tsjekkia (den gang Habsburg-imperiet)

Božena Němcová, ca. 1850. Tilgjengelig under CC BY-2.0

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Božena Němcová var en tsjekkisk forfatter.

I 1837 ble Němcová gift med tollfunksjonæren Josef Němec. På grunn av begges patriotiske holdninger ble de forfulgt og stadig tvangsflyttet. Hun samlet et rikt folkeminne-materiale i samarbeid med Karel Jaromír Erben og utgav fire bind tsjekkiske og slovakiske eventyr (1845–1847 og 1857–1858), hvorav hennes versjon av Askepott, Tři oříšky pro Popelku, er kjent i Norge på grunn av filmatiseringen Tre nøtter til Askepott.

Dessuten skrev hun en rekke realistiske reportasjer fra ulike steder i provinsen, foruten psykologisk dyptpløyende noveller fra forskjellige sosiale miljøer om kvinneskjebner i samtiden.

Němcová er blitt sammenlignet med blant andre Bjørnstjerne Bjørnson og Ivan Turgenev. Hennes hovedverk, Bestemoder (1855, originaltittel Babička, norsk oversettelse 1894), båret av romantikkens natur- og frihetslengsel, er delvis selvbiografisk og er blitt mye lest av senere generasjoner. Verket er blitt utgitt i over 300 utgaver og er oversatt til en lang rekke språk.

Til tross for langvarig sykdom, personlige problemer og materiell nød ble Němcová den tsjekkiske litteraturens fremste eksponent i kampen for nasjonal og sosial frigjøring og for kvinnenes rettigheter. Hun er grunnleggeren av den realistiske fortellerkunsten i tsjekkisk litteratur.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg