Tre nøtter til Askepott

Askepott og prinsen får hverandre til slutt i Tre nøtter til Askepott.
.
Lisens: Udefinert

Artikkelstart

Tre nøtter til Askepott er en østtysk-tsjekkoslovakisk film fra 1973 som har blitt en juletradisjon i NRK. Eventyrfilmen har originaltittelen Tři oříšky pro Popelku og er regissert av tsjekkiske Václav Vorlíček.

Faktaboks

Også kjent som
tysk Drei haselnüsse für Aschenbrödel

Filmen er løselig basert på det tradisjonelle eventyret om fattigjenta Askepott (spilt av Libuše Šafránková) som til slutt får prinsen. Den norske versjonen er dubbet av Knut Risan, som står for alle stemmene. Risans stemme er lagt oppådet originale lydsporet.

Handling

Filmens handling er lagt til middelalderen, og har en moderne vri ved at Askepott er en dyktig rytter og skytter som rår over sin egen skjebne. En kvist med tre nøtter kommer i hennes vei, tre nøtter som skal forvandles til hver sin bekledning. Hun treffer prinsen første gang i sine vanlige klær. Med nøttenes hjelp treffer hun ham på nytt i jegerdrakt, neste gang i ballkjole, da hun mister skoen. Innen den forelskede prinsen finner skoens eier har den siste nøtten blitt til en brudekjole.

Norsk juletradisjon

Norge er blant flere europeiske land der Tre nøtter til Askepott har blitt en klassiker og juletradisjon. Her til lands viste NRK den første gang 3. januar 1975. Etter flere sporadiske sendinger og seerstorm ved fravær, ble filmen i løpet av 1990-årene et fast innslag på julaften. I perioden 2000–2007 hadde filmen et gjennomsnittlig årlig seertall på 569 000. I 2016 hadde tallet økt til 669 000.

I 2015 ble filmen digitalt restaurert. I den forbindelse gjorde Sara Brinch fra Institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU en historisk studie av filmens popularitet i Norge på oppdrag fra det tsjekkiske filminstituttet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg