Tre nøtter til Askepott

Askepott og prinsen får hverandre til slutt i Tre nøtter til Askepott.
av . Udefinert

Tre nøtter til Askepott er en tysk-tsjekkoslovakisk eventyrfilm fra 1973, med originaltittel Tri orísky pro Popelku. Den ble produsert av de to filmstudioene DEFA-Studio für Spielfilme og Barrandov. Filmen ble regissert av den tsjekkiske filmregissøren Vàclav Vorlicèk.

Faktaboks

Også kjent som
tysk Drei haselnüsse für Aschenbrödel

Libuše Šafránková, Pavel Trávníček, Carola Braunbock, Rolf Hoppe og Karin Lesch hadde hovedrollene.

Handlingen er basert på den tradisjonelle fortellingen om Askepott, men med en mer moderne vri. I denne versjonen er Askepott en ung kvinne som utmerker seg som en svært dyktig rytter og skytter, og hun rår selv over sin egen skjebne.

Særegen posisjon i Norge

Den klassiske filmen har en spesiell posisjon i Norge, og har med årene blitt en fast juletradisjon. Den ble første gang vist på NRK 3. januar 1975, og deretter 1. mai samme år. Mot slutten av 1970-tallet og i årene som fulgte ble Tre nøtter til Askepott en del av TV-programmet i julehøytiden, men kun vist sporadisk. Først fra 1990-tallet ble den et fast innslag på julaften. I årene den ikke var satt opp i det opprinnelige programmet, møtte NRK en storm av klager fra misfornøyde seere.

Lydspor

Knut Risan har fortellerstemmen til samtlige av filmens karakterer i den dubbede norske versjonen, noe som gir filmen et unikt lydspor. Risans stemme er lagt oppå det originale lydsporet.

Seertall

Fra år 2000 til og med 2007 var gjennomsnittlig seertall hele 569 000. I 2016 hadde tallet steget til 669 000.

På oppdrag fra det tsjekkiske filminstituttet gjorde medieforsker Sara Brinch fra Institutt for kunst- og medievitenskap ved NTNU i 2015 en historisk studie av filmens popularitet i Norge. Studien ble gjennomført i forbindelse med at filmen ble digitalt restaurert.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

  • Omtale av Tre nøtter til AskepottIMDB

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg