George Sand

Faktaboks

George Sand
pseudonym for Amantine-Aurore-Lucile Dudevant (født Dupin)
Uttale
sãd
Født
1. juli 1804, Paris
Død
8. juni 1876, Nohant
George Sand
1834
Av .

George Sand. Maleri av Auguste Charpentier fra 1839. Privat eie

.
Lisens: fri

Artikkelstart

George Sand var en fransk forfatter. Hun samarbeidet med forfatteren Jules Sandeau før hun innledet sitt selvstendige forfatterskap med romanene Indiana (1832), Valentine (1832) og Lélia (1833). Disse bøkene er særlig blitt lest som angrep på sosiale konvensjoner og forsvar for kvinnens rettigheter, og de viser hennes engasjement i politiske og sosiale spørsmål. Dette skiller henne fra andre kvinnelige forfattere i samtiden, som nesten utelukkende skrev om kjærlighet. Etter hvert ble hun sterkt påvirket av tidens idealistiske og religiøst orienterte sosialisme, noe som kommer til uttrykk i romaner som Consuelo (1842) og Le Meunier d'Angibault (1845).

Sosialistiske og humanitære idealer finner man også i neddempet form i de mange romanene hun skrev da hun hadde flyttet tilbake til sitt barndomshjem i distriktet Berry. Disse folkelige romanene oppnådde enorm popularitet, og de har en interessant plass i litteraturhistorien fordi de kan kalles «nasjonalromantikk», noe som ellers ikke finnes i fransk litteratur. De er blitt klassikere, og flere av dem rommer for øvrig en original og verdifull dokumentasjon av skikker og levesett blant franske bønder. Særlig kjent er La Mare au diable (1846), La petite Fadette (1848), François le Champi (1850) og mesterverket Les Maîtres sonneurs (1853).

George Sands skuespill blir sjelden spilt i dag, men var svært populære i samtiden. Flere av dem er formelt nyskapende, for eksempel Cosima (1840). Hun skrev også en rekke reiseskildringer og selvbiografiske verker, som Un hiver à Majorque (1842) og Histoire de ma vie (1854). I den senere tid har interessen vært stor for de mange innledningene og forordene hun skrev til romanene sine.

I ettertid har George Sand særlig vært kjent for sin eksentriske livsførsel og sitt samliv med skikkelser som Alfred de Musset og Frédéric Chopin. Hun regnes blant de første store talskvinner for moderne kvinnefrigjøring, men enkelte feminister har ment at hun ikke gikk langt nok fordi hun samtidig var forankret i mange tradisjonelle, kristne verdier.

George Sand var en av de første kvinnene i Europa som levde av å skrive. Forfatterskapet hennes er meget omfattende og til dels av vekslende kvalitet, men på sitt beste har hun en levende og nyskapende uttrykksform.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Chalon, Jean: Chère George Sand, 1991, isbn 2-08-066641-x, Finn boken
  • Powell, David A.: George Sand, 1990, isbn 0-8057-8260-5, Finn boken

Kommentarer (1)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg