Faktaboks

Ivan Turgenev

Turgenjev, Ivan Sergejevitsj Turgenjev

Uttale
turgˈenjev
Født
9. november 1818, Orjol, Det russiske keiserdømmet (nå Russland)
Død
3. september 1883, Bougival, Den tredje franske republikk (nå Frankrike)
Ivan Turgenev
Maleri av Ivan Turgenev fra 1874

Ivan Turgenev var en russisk forfatter og en av de fremste representantene for den realistiske tradisjonen i russisk romankunst.

Turgenev studerte 1833–1842 ved universitetene i Moskva, St. Petersburg og Berlin. I 1847 møtte han sangeren og komponisten Pauline Viardot, som ble hans livs store, uoppnåelige kjærlighet. Fra 1856 bodde han mest i utlandet.

Turgenev debuterte med episke dikt, men slo igjennom med fortellingene En jegers dagbok (Zapiski okhotnika, 1852), et sterkt angrep på livegenskapet. Her opptrer bønder for første gang i litteraturen som individuelle, originale mennesker med et vidt spekter av følelser og tanker. I romaner med emner fra godseiermiljø, for eksempel Rudin (1856), Et adelig rede (Dvorjanskoje gnezdo, 1859) og Aftenen før (Nakanune, 1860), skildret han med vemodig selvironi de liberales svakhet og ubesluttsomhet. Men hans sanne mesterskap viser seg i hans fremstilling av mellommenneskelige relasjoner og menneskenes forhold til naturen.

I sin beste roman, Fedre og sønner (Otsy i deti, 1862), gav han en sympatisk fremstilling av en «nihilist», en representant for den unge, revolusjonære generasjonen, men ble misforstått både av konservative og radikale. Romanene Røk (Dym, 1867) og Ny jord (Nov, 1877) førte til beskyldninger om at han hadde tapt kontakten med utviklingen i hjemlandet.

Turgenev skrev også en rekke mesterlige fortellinger hvor analyser av menneskets psykologi og menneskelige relasjoner dominerer over det sosiale og politiske, blant annet Asja (1857), Den første kjærlighet (Pervaja ljubov, 1860) og Vårbølger (Vesjnye vody, 1872).

Kjernen i Turgenevs kunstneriske system er en poetisk realisme som levendegjør personene gjennom et akkompagnement av stemning og atmosfære, ofte i form av lyriske naturskildringer. Et stadig gjentatt og selvopplevd tema er kjærlighetsforholdet mellom den sterke, lidenskapelige kvinnen og den svake, ubesluttsomme mannen.

Turgenev var den første russiske forfatteren som ble kjent i utlandet, og har hatt stor innflytelse både i russisk og europeisk litteratur (Ivan Bunin, Anton Tsjekhov, Henry James). De fleste av verkene hans er oversatt til norsk.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Nag, Martin: Turgenjev i norsk åndsliv, 1997
  • Schapiro, Leonard: Turgenev: His Life and Times, 1978

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg