Ivan Turgenjev

Ivan Turgenjev av Ukjent/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Ivan Turgenev, russisk forfatter. Han studerte 1833–42 ved universitetene i Moskva, St. Petersburg og Berlin. I 1847 møtte han sangeren og komponisten Pauline Viardot, som ble hans livs store, uoppnåelige kjærlighet. Fra 1856 bodde han mest i utlandet. Turgenjev debuterte med episke dikt, men slo igjennom med fortellingene En jegers dagbok (1852), et sterkt angrep på livegenskapet. I romaner med emner fra godseiermiljø, for eksempel Rudin (1856), Et adelig rede (1859) og Aftenen før (1860), skildret han med vemodig selvironi de liberales svakhet og ubesluttsomhet. Men hans sanne mesterskap viser seg i hans fremstilling av mellommenneskelige relasjoner og menneskenes forhold til naturen.

I sin beste roman, Fedre og sønner (1862), gav han en sympatisk fremstilling av en «nihilist», en representant for den unge, revolusjonære generasjon, men ble misforstått både av konservative og radikale. Romanene Røk (1867) og Ny jord (1877) førte til beskyldninger om at han hadde tapt kontakten med utviklingen i hjemlandet.

Turgenjev skrev også en rekke mesterlige fortellinger hvor analyser av menneskets psykologi og menneskelige relasjoner dominerer over det sosiale og politiske, blant annet Asja, Den første kjærlighet og Vårbølger. Kjernen i Turgenjevs kunstneriske system er en poetisk realisme som levendegjør personene gjennom et akkompagnement av stemning og atmosfære, ofte i form av lyriske naturskildringer. Et stadig gjentatt og selvopplevd tema er kjærlighetsforholdet mellom den sterke, lidenskapelige kvinne og den svake, ubesluttsomme mann.

Turgenjev var den første russiske forfatter som ble kjent i utlandet, og har hatt stor innflytelse både i russisk og europeisk litteratur (Bunin, Tsjekhov, Henry James). De fleste av verkene hans er oversatt til norsk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.