Askepott, figur i folkeeventyr fra mange land, er oftest den foraktede yngste datter eller stedatter som moren og søstrene setter til det tyngste og simpleste arbeid i huset, men som ved sin godhet og skjønnhet til slutt når frem til lykke og makt og vinner prinsen.

De eldste versjonene av eventyret finnes i kinesisk litteratur fra 800-tallet. I Europa er det nedtegnet ca. 500 versjoner av eventyret, med navn som Askepot (Danmark), Cendrillon (Frankrike), Cenerentola (Italia), Cinderella (Storbritannia) og Aschenputtel (Tyskland).

Hun er skildret blant annet hos Charles Perrault (i Contes de ma mère l'Oye, 1697) og brødrene Grimm (1812). Norsk tradisjon kjenner ikke Askepott-navnet, men et motstykke finnes i Kari Trestakk.

Den mest berømte filmversjonen er utvilsomt tegnefilmen Cinderella (1950) produsert av Walt Disney, som bidro vesentlig til å gi eventyret ny aktualitet i etterkrigstiden. Det finnes også filmatiseringer av Perraults og brødrene Grimms versjoner av eventyret, og mange andre har benyttet selve temaet i forskjellige varianter.

Askepott-eventyret har vært benyttet mye i opera og ballett. Den mest kjente operaen er Rossinis La Cenerentola (1817) til tekst av Jacopo Ferretti etter en fransk libretto av Charles-Guillaume Étienne. Handlingen er her lagt til Italia på 1700-tallet. Videre har Jules Massenet skrevet Cendrillon (1899), til en libretto av Henri Cain basert på Perrault. Blant øvrige operaversjoner kan neves Ermanno Wolf-Ferraris Cenerentola (1900).

Sergej Prokofjev komponerte en ballett over temaet med koreografi av Rostislav Sakharov (1945); også koreografert av sir Frederick Ashton 1948.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.