Toshiba

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Toshiba Corporation er et japansk industrikonsern, som produserer datamaskiner, mobiltelefoner, medisinsk utstyr, husholdningsmaskiner, halvledere, industrimaskiner med mer. Det er et av Japans største foretak innen elektronikk og elektroteknikk, og bygger og utstyrer også krafstasjoner. Det ble grunnlagt i 1939 ved sammenslutning av to eldre selskaper.

I 2020 hadde Toshiba en omsetning på cirka 28 milliarder dollar og rundt 125 000 ansatte. Hovedkontoret ligger i Minato i Tokyo.

Historikk

Tanaka Seizo-sho ble grunnlagt i 1875 for produksjon av telegrafutstyr. De utvidet senere virksomheten under navnet Shibauro til blant annet tyngre elektrisk utstyr og kraftstasjoner. Hakunetsu-sha ble grunnlagt i 1890 og produserte lyspærer, radiorør og lignende. De to selskapene gikk i 1939 sammen i Tokyo Shibaura Electric Co., som i 1978 tok det forkortede navnet Toshiba.

Selskapet kom i 1987 i søkelyset for å ha levert datastyrte fresemaskiner til Sovjetunionen i strid med NATOs COCOM-regler. Styringssystemene ble levert av Kongsberg Våpenfabrikk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg