Birger Fredrik Motzfeldt

Faktaboks

Birger Fredrik Motzfeldt
Født
22. februar 1898, Nesna
Død
3. september 1987, Oslo

Artikkelstart

Birger Fredrik Motzfeldt var en norsk flyoffiser som var sentral i oppbyggingen av det moderne Luftforsvaret, både under og etter andre verdenskrig.

Mellomkrigstiden

Motzfeldt gikk ut av Krigsskolen i 1920, og tok deretter Hærens flyveskole. I mellomkrigsårene tjenestegjorde han som lærer ved flyveskolen, hadde et opphold i USA og ble kjent for å lede tre fly fra Kjeller via København, Berlin, Paris og London til Jæren for å minnes Tryggve Grans første flyvning over Nordsjøen. De siste år før krigen var han adjutant for kong Haakon.

Andre verdenskrig

Ved det tyske overfallet mot Norge var Motzfeldt i USA på tjenestereise. Han meldte seg så til tjeneste i London, men ble igjen sendt til USA. Der tok han i 1941 initiativ til opprettelsen av Little Norway, treningsleiren i Canada. Det mest sentrale vervet han hadde under andre verdenskrig var stabssjef i flyvåpnenes felleskommando, hvor han ledet oppbyggingen av flere skvadroner.

Etter krigen

Etter krigen ledet han etableringen av det samlede Flyvåpenet i Norge. Han fortsatte som stabssjef i denne organisasjonen og var med på å legge grunnlaget for det fremtidige Luftforsvarets utdanningsinstitusjoner. I 1955 ble han utnevnt generalløytant ble samme år sjef for Luftforsvaret. I hans periode ble luftvernartilleriet inkludert i organisasjonen og flere hundre jetfly overført fra USA. Motzfeldt gikk av med pensjon i 1963.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg