Birger Fredrik Motzfeldt var en norsk flyoffiser som var sentral i oppbyggingen av det moderne Luftforsvaret, både under og etter andre verdenskrig.

Motzfeldt gikk ut av Krigsskolen i 1920, og tok deretter Hærens flyveskole. I mellomkrigsårene tjenestegjorde han som lærer ved flyveskolen, hadde et opphold i USA og ble kjent for å lede tre fly fra Kjeller via København, Berlin, Paris og London til Jæren for å minnes Tryggve Grans første flyvning over Nordsjøen. De siste år før krigen var han adjutant for kong Haakon.

Ved det tyske overfallet mot Norge var Motzfeldt i USA på tjenestereise. Han meldte seg så til tjeneste i London, men ble igjen sendt til USA. Der tok han i 1941 initiativ til opprettelsen av Little Norway, treningsleiren i Canada. Det mest sentrale vervet han hadde under andre verdenskrig var stabssjef i flyvåpnenes felleskommando, hvor han ledet oppbyggingen av flere skvadroner.

Etter krigen ledet han etableringen av det samlede Flyvåpenet i Norge. Han fortsatte som stabssjef i denne organisasjonen og var med på å legge grunnlaget for det fremtidige Luftforsvarets utdanningsinstitusjoner. I 1955 ble han utnevnt generalløytant ble samme år sjef for Luftforsvaret. I hans periode ble luftvernartilleriet inkludert i organisasjonen og flere hundre jetfly overført fra USA. Motzfeldt gikk av med pensjon i 1963.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.